El CHV estrenarà tres nous aparells de radiodiagnòstic d’última tecnologia

Els nous equipaments milloraran la capacitat diagnòstica i la seguretat del pacient, a més de facilitar la feina als tècnics. A mitjans de maig ha entrat en funcionament el primer dels equips: la sala híbrida de telecomandament

L'Hospital Universitari de Vic comptarà amb unes noves instal·lacions de Diagnòstic per la Imatge equipades amb la tecnologia diagnòstica i terapèutica més actual i innovadora. El nou equipament, valorat en 700.000 euros, consta d'un equip radiològic de telecomandament i dues unitats de radiologia amb suspensió de sostre robotitzades.

Aquests nous equips substitueixen els aparells actuals -alguns dels quals han quedat obsolets ja que són de la dècada dels 80- i s'ubicaran a les dependències situades a l'Àrea Ambulatòria (planta baixa) i a Urgències. Tots tres són de tecnologia digital directa: un sistema que permet obtenir imatges d'alta definició i així millorar la capacitat diagnòstica. Els nous equips també disminuiran significativament la dosi de radiació, fet que es traduirà en una millora de la seguretat del pacient.

A banda de la substitució dels nous equips, s'adequarà també l'espai de treball i la il·luminació de tota l'àrea. Les obres van començar al febrer i s'aniran executant progressivament. Al maig ha entrat en funcionament la sala híbrida de telecomandament. Es preveu que al juny es posi en marxa la sala d'Urgències i, entre juliol i agost, la sala de radiologia convencional central.

Com seran les sales i equips de radiologia?

  • Sala híbrida amb equip radiològic de telecomandament

És una sala híbrida perquè està preparada tant per oferir radiologia convencional com radiologia contrastada. És a dir, l'exploració es pot realitzar mitjançant l'ús de raigs X convencionals així com també a través de materials de contrast (com el bari i el iode) que s'administren al pacient per poder estudiar les estructures del cos mitjançant fluoroscòpia. Aquesta tècnica permet obtenir imatges a temps real i en moviment i s'utilitza sobretot per estudis de l'àmbit digestiu, urològic i ginecològic. La sala híbrida està ubicada als espais de Diagnòstic per la Imatge dins l'Àrea Ambulatòria (planta baixa).

  • Sala de radiologia convencional amb equip digital directe robotitzat a l'Àrea Ambulatòria

És una sala de radiologia convencional però que com a principal novetat incorpora un equip amb suspensió de sostre robotitzat. El tècnic no entrarà a la sala i des del control indicarà quin tipus de prova cal realitzar i serà l'aparell qui de forma robotitzada es desplaçarà per mesurar al pacient i captarà les imatges.

Estarà ubicat també als espais de Diagnòstic per la Imatge dins l'Àrea Ambulatòria.

  • Sala de radiologia convencional amb equip digital directe robotitzat a Urgències

A la sala de proves radiològiques d'Urgències, se substituirà l'actual aparell per una unitat de radiologia amb suspensió de sostre, molt més ergonòmica que l'actual, fet que facilitarà també molt la feina als professionals.

Vista de la sala de telecomandament des de l’exterior

Aquesta inversió de renovació tecnològica està finançada pel CatSalut, amb una important aportació econòmica també del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) d'Osona, i ha estat adjudicada a l'empresa Phillips