Investiguem l'impacte de la pandèmia en els infants

Com ha afectat la COVID-19 als nens i nenes d'Osona? Un grup de pediatres de diferents institucions sanitàries de la comarca impulsen un estudi per esbrinar com el virus SARS-CoV-2 s'està manifestant en la població pediàtrica del territori

Els símptomes de la COVID-19 són similars als d'altres malalties habituals en infants en època hivernal, com poden ser la grip, el refredat comú, la bronquitis, la bronquiolitis, la pneumònia, entre d'altres. Amb l'objectiu d'identificar alguns patrons de simptomatologia associats al virus SARS-CoV-2 i orientar als pediatres en la detecció, un equip d'investigadors liderat per la pediatra del Consorci Hospitalari de Vic, Dra. Montserrat Ruiz, ha posat en marxa l'estudi COVID PED a Osona.

Es tracta del projecte d'investigació 'Infecció pel virus SARS-CoV-2 en població pediàtrica d'Osona. Característiques clíniques, epidemiològiques i seroprevalença' que consisteix en l'anàlisi d'una mostra representativa d'infants menors de 15 anys a qui se'ls ha fet una prova PCR per veure les diferències de simptomatologia entre els positius i els negatius i quins patrons estacionals segueix el virus. Es pretén arribar a l'estudi de 430 casos, a qui se'ls fa un seguiment als 6 i als 12 mesos per conèixer com s'ha resolt l'episodi i si hi ha hagut complicacions. Alhora, la investigació també servirà per veure la incidència i prevalença -és a dir, el percentatge de positius en la mostra analitzada- i la seroprevalença -és a dir, el nivell d'immunitat que ha desenvolupat la població respecte a una malaltia concreta i si aquesta és duradora o no-.

La inclusió de pacients a l'estudi va començar al març de 2020 (quan aleshores només es feien PCR als hospitals) i s'allargarà fins al 28 de febrer de 2021. Tanmateix, com que el seguiment de cada cas s'allarga 12 mesos, els resultats definitius es coneixeran el 2022. A l'espera de les conclusions, de moment els pediatres sí que han pogut constatar que en infants el coronavirus acostuma a manifestar-se de forma lleu i que el paper transmissor del nen és poc significatiu, sobretot en l'àmbit escolar. Tanmateix, s'ha donat alguns casos de complicacions que, tot i ser en un percentatge molt baix, poden esdevenir greus com la Síndrome Inflamatòria Multisistèmica Pediàtrica associada a la COVID-19, que pot provocar inflamació greu d'òrgans i teixits com el cor, els pulmons, els vasos sanguinis, el sistema gastrointestinal, entre d'altres.

Un grup d'investigadors està analitzant prop de mig miler de casos reals per conèixer, entre d'altres, els patrons de simptomatologia associats al coronavirus, la incidència de casos, la immunitat i les possibles complicacions

Un projecte transversal i multicèntric

El COVID PED Osona compta amb la participació de professionals de Pediatria, Epidemiologia i Microbiologia (Laboratori) del Consorci Hospitalari de Vic, dels centres d'Atenció Primària d'Osona (ICS i EBA: Tona, Seva, Santa Eugènia de Berga, Taradell, Manlleu, Vic Nord, Vic Sud, Sant Hipòlit de Voltregà, Lluçanès, Torelló), de la Clínica Bayés i molts altres investigadors, col·laboradors i també residents. La investigadora principal n’és la pediatra del CHV, Dra. Montserrat Ruiz.

Beca d'Investigació d'Osona

Aquest estudi s'ha endut la XXI Beca d'Investigació d'Osona, entregada a finals d'aquest 2020 juntament amb els Premis Sanitat Osona.

L'acte, celebrat habitualment en el marc de la festivitat de Sant Cosme i Sant Damià, està organitzat per la delegació d'Osona del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB).