Neix la Taula de Salut Mental i Addiccions d'Osona

Formada per entitats de la comarca implicades en l'atenció a la salut mental, la Taula vol convertir-se en un espai de reflexió, intercanvi de recursos i treball col·laboratiu per promocionar l'atenció integrada al territori.

Articular una governança compartida per totes les institucions d’Osona que treballen pel benestar de les persones des de qualsevol àmbit: salut, social, educació, treball, justícia… Amb aquesta voluntat, el Consell Comarcal d'ha posat en marxa de treballar la Taula de Salut Mental i Addiccions d'Osona, un nou espai que vol aglutinar totes les entitats de la comarca -públiques i privades- implicades en l’atenció a la salut mental. D’inici, en formen part, a més del propi Consell Comarcal, el Consorci Hospitalari de Vic, SAP Osona, CatSalut, Osonament, Agència de Salut Pública, EAP VIC, EBA Centelles, Sant Tomàs, AFMO, Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la UVIC-UCC, Ajuntament de Vic, Ajuntament de Manlleu, Mancomunitat la Plana i Caminem junts.

La Taula vol convertir-se en un espai de reflexió, intercanvi de recursos i treball col·laboratiu per promocionar l’atenció integrada de la salut mental al territori, buscant la implicació de tots els agents. El coordinador de la Taula de Salut Mental i Addicions d'Osona serà l'infermer del CHV Joan López, especialista en Salut Mental i referent del Consorci en temes de Responsabilitat Social i relació amb entitats socials i associcacions. Durant l'acte de presentació, celebrat el 30 d'octubre a l'edifici El Sucre, Joan López va explicar que la taula es reunirà tres cops l'any per marcar el pla de treball i potenciar els lideratges i grups de treball responsables d'executar els diferents objectius.
 

Les quatre línies de treball per al 2018:

  • Elaboració del mapa de recursos de salut mental i addiccions a Osona.
  • Drets i justícia en l'àmbit de salut mental. Revisar els protocols d'ingressos involuntaris i contenció mecànica.
  • Participació a la Taula de la infància, adolescència i família d'Osona, en grups de treball mixtes que impliquin treballar temes de salut mental en la franja d'edat de 0 a 18 anys.
  • Mitjans de comunicació i tractament de les notícies en relació a la salut mental i addiccions.

Per la salut mental, tu també hi tens molt a fer!

Conferències, cinefòrums, espectacles de dansa o activitats de lectura. Entre octubre i novembre, el Consorci Hospitalari de Vic, Osonament, l'AFMMO i la UVic han organitzat un variat programa d'activitats per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental (10 d'octubre), amb la participació de professionals del Servei de Psiquiatria i Salut Mental del CHV i la col·laboració d'entitats socials i culturals de la comarca. Enguany, el lema és “Tu també hi tens molt a fer!”, una crida a la societat perquè s'involucri en tots els aspectes relacionats amb la salut mental: la prevenció, la sensibilització, la lluita contra l'estigma o la reintegració de les persones amb diagnòstic de salut mental a la comunitat.