El CHV reconeix tres investigacions sobre cures intensives, resistència bacteriana i pal·liatius

Entre els articles guardonats també hi ha el d'un cas clínic relacionat amb un trastorn degeneratiu inflamatori i una comunicació sobre la conducta suïcida.

L'Hospital Universitari de Vic va acollir un any més la inauguració del Curs acadèmic 2018-2019, que desenvoluparan conjuntament el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

Com és tradicional, l'acte va ser també l’escenari de l'entrega dels reconeixements a les millors publicacions i comunicacions científiques realitzades pel professionals durant el 2017. Com a novetat, els premis van incorporar dues noves categories: millor article sorgit de projectes del CHV en l'àmbit de la infermeria; i millor article sobre un cas clínic.

Enguany, han estat guardonades quatre investigacions que han estat publicades en prestigioses revistes científiques nacionals i internacionals. En la categoria d'articles sorgits de projectes del Consorci Hospitalari de Vic, el jurat va decidir premiar l'estudi d'un equip d'investigadors liderat pel Dr. Estaban Alberto Reynaga sobre l'impacte clínic i la prevalença d'un bacteri resistent als antibiòtics (Stephylococcus Aureus) en una zona amb alta densitat d'explotació porcina. L'article estudia i detalla les diferències entre dues varietats del mateix bacteri, conegut com a MARSA.

En la categoria de nova creació d'articles sorgits de projectes propis del CHV en l'àmbit de la infermeria, es va reconèixer la investigació de Xavier Palomar sobre el temps que requereixen les intervencions en pacients crítics en una Unitat de Cures Intensives.

En la categoria d'articles sorgits de col·laboracions amb estudis multicèntrics, es va reconèixer una investigació sobre l'atenció pal·liativa precoç en la que ha participat, entre d'altres, el geriatre Dr. Jordi Amblàs, juntament amb el professor i metge escocès Scott Murray -un dels referents internacionals en la recerca sobre pal·liatius.

En l'àmbit de la millor comunicació, es va reconèixer l'estudi realitzat per Judit Pons -i altres professionals de Cures i del servei de Psiquiatria- sobre la relació que existeix a la comarca d'Osona entre els determinants socials de la salut i la conducta suïcida.

Per últim, en una altra de les noves categories de cas clínic, es va valorar l'article publicat a la Revista Española de Geriatria y Gerontología, liderat per la resident de de Geriatria Maricelis Cruz, sobre la miositis per cossos d'inclusió -una patologia degenerativa i inflamatòria que provoca una debilitat lentament progressiva a les extremitats-.

Al final de l'acte, celebrat el 4 d'octubre, es va entregar també un diploma als dos professionals que en l'últim curs van llegir la tesi i van obtenir el títol de Doctor: Dra. Núria Llopart i Dr. Òscar Mascaró.

La recerca, cabdal per al progrés de les organitzacions sanitàries

El Curs acadèmic 2017-2018 es desenvoluparà en el marc del conveni Hospital Universitari, que busca reforçar i potenciar els vessants docent, de recerca i d'innovació, a través d'una major col·laboració entre l'àmbit assistencial i l'universitari. Cada dijous al llarg de tot l'any, s'oferiran a la sala d'actes de l'Hospital Universitari de Vic sessions formatives i divulgatives obertes a la participació dels professionals sanitaris de la comarca.

 

Atenció a la cronicitat en l'àmbit hospitalari d'aguts

El director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat i del Pla Director Sociosanitari del Departament de Salut, el Dr. Sebastià J. Santaeugènia, va ser el ponent convidat per inaugurar el curs acadèmic. Durant la seva conferència, va parlar dels reptes que té sobre la taula l’actual model sanitari en el que “l’especialització brilla per sobre de la visió general”, va assegurar. Santaeugènia va explicar que, a nivell de país, “hi ha una situació crítica de dèficit de metges” i va llençar a l’aire la pregunta: “podem tenir especialistes de tot a tots els hospitals?”. Segons l’expert en atenció a la cronicitat, un sistema de salut sostenible s’hauria de basar en tres especialitats generalistes com Medicina Interna, Geriatria i Atenció Primària. “Si en els propers 10 o 20 anys fem aquesta aposta, podrem donar resposta a la majoria de persones que ingressen”, va assegurar. Tot seguit, va parlar també de com hauria de ser el model d’atenció urgent en pacients fràgils, dels reptes al voltant de l’atenció intermèdia i del model col•laboratiu territorial entre l’hospital d’aguts, els centres sociosanitaris i la primària.