Model pioner de gestió integrada de les Urgències
Osona va ser pionera a Catalunya a implantar un model de gestió integrat de les urgències, conjunt entre l'atenció especialitzada d’aguts, que presta el Consorci Hospitalari de Vic, i l'Atenció Primària, a càrrec de l'Institut Català de la Salut, amb la voluntat de millorar l'atenció urgent als ciutadans de la comarca. Així, a l’Hospital Universitari de Vic es presta atenció urgent 24 hores a tots els nivells de gravetat, dia i nit durant tot l’any. La concentració de totes les urgències nocturnes en un únic punt d'atenció ubicat a l'Hospital s’ha demostrat un sistema organitzatiu assistencial efectiu i eficient, i amb un resultat molt satisfactori tant per part dels pacients com a nivell de qualitat i de cobertura assistencial.
Triatge: una única porta d'entrada i diverses vies de sortida
L'arribada de pacients a Urgències es regula a través d'una única porta d'entrada gràcies al Triatge (MAT). Un sistema estructurat que valora els pacients a la seva arribada, en classifica el grau d'urgència d’acord amb els seus símptomes i signes, i els deriva al recurs més adient per a la seva atenció. Una vegada tractats els pacients, el Servei d’Urgències compta amb múltiples recursos per garantir la continuïtat de la seva assistència: ingrés a hospitalització d'aguts, ingrés a un centre sociosanitari, hospitalització domiciliària, hospital de dia o bé l’alta (casa). L'Àrea d'Observació facilita aquest drenatge i proporciona alternatives a l'ingrés hospitalari.
Una col·laboració fluida amb els altres serveis de l'Hospital
Urgències té una estreta relació amb la Unitat de Cures Intensives, les instal·lacions de la qual estan ubicades just al costat i on es poden derivar pacients en cas de complicacions greus. Es treballa amb els codis d'emergència del CatSalut, algoritmes d'actuació clínica assistencial en casos d'ictus, infart, pacient politraumàtic greu, sèpsia, etc. De la mateixa manera, també es treballa de forma integrada amb la resta de serveis hospitalaris i extrahospitalaris. Els professionals del servei participen en grups de treball multidisciplinaris intrahospitalaris com el de sèpsia, ventilació mecànica no invasiva, detecció precoç del deteriorament d'aguts, crítics, entre d'altres.