Tres dècades de compromís

El 27 d'octubre del 2017, el Consorci Hospitalari de Vic compleix 30 anys. Per commemorar-ho, la institució ha organitzat una sèrie d'actes que van començar al maig i acabaran a la tardor amb un sopar institucional

La Generalitat ja havia acabat el procés de traspàs de competències sanitàries i al conjunt de l'estat, el mes d'abril del 1986 impulsada pel ministre Ernest Lluch, s'aprovava la Llei General de Sanitat. En aquest context, la tardor d'aquell mateix any es constituïa el Consorci Hospitalari de Vic, el primer de Catalunya, que tenia per objectiu oferir serveis assistencials especialitzats en l'àmbit hospitalari. El nou Consorci, per raons logístiques, va iniciar l'activitat l'any 1987, una vegada fet el trasllat d'una part de l'activitat de l'Hospital de la Santa Creu cap al nou Hospital General de Vic.

El nou Consorci va donar vida a un edifici, l'Hospital General, que durant anys havia quedat aturat i sense activitat, amb un model de gestió públic que comptava amb la implicació de l'Ajuntament, la Generalitat i la pròpia Fundació de l'Hospital de la Santa Creu. El procés de reordenació dels serveis de salut hospitalaris a Vic no va estar pas exempt de debats socials i també de caràcter polític, però el pas del temps va posar en evidència que el model era l'adequat.

La història del CHV ha estat de creixement constant, amb la incorporació de nous serveis, nous professionals i, en els darrers anys, nous equipaments assistencials, com Osona Salut Mental, Clínica de Vic o Hospital Sant Jaume de Manlleu. Des d'un bon principi, l'entrada en servei de l'Hospital General de Vic, com a centre per a malalts aguts, va permetre incrementar l'activitat quirúrgica que fins aquell moment s'havia focalitzat a l'Hospital de la Sant Creu. D'aquell primers anys, val la pena deixar constància que el 1989, l'Hospital General ja va esdevenir centre acreditat per a la formació de metges especialistes (MIR).

El 24 de novembre, tindrà lloc el sopar institucional de cloenda dels actes de celebració del 30è aniversari del CHV, al recinte firal El Sucre.

Germanor, esport i festa a ritme dels 80

Per celebrar l’aniversari, el Consorci ha organitzat un variat programa d’activitats al llarg de tot. Entre maig i juny, s’ha celebrat una caminada popular pel Montseny, tornejos de bàsquet, pàdel i futbol, i una sortida ciclista. Divendres 16 de juny va tenir lloc el sopar d'estiu del 30è aniversari, a la Vila dels Masramon. Més de 120 persones van assistir a la vetllada, que va servir per compartir experiències, records i anècdotes. Com que la festa estava ambientada als anys 80 –dècada en què es va crear el CHV-, un Freddy Mercury molt autèntic va rebre els comensals en entrar al menjador. Cada taula estava batejada amb el nom d'un grup de música de l'època i, entre plat i plat, es va organizar un concurs sobre coneixement de la institució i tota una sèrie de divertides proves. La festa va acabar de matinada amb un ball a ritme dels 80.