Dues dècades avançant en la lluita contra el càncer de mama

Al CHV realitzem cada any unes 11.000 mamografies. Amb més capacitat diagnòstica i menys radiació, el nou mamògraf que ha incorporat l’Hospital Universitari de Vic suposa un nou pas endavant per ajudar a vèncer el càncer més prevalent en dones

El Consorci Hospitalari de Vic acaba de posar en marxa un nou mamògraf amb major nitidesa i resolució de la imatge, fet que permetrà millorar la capacitat diagnòstica. L'aparell, que substitueix el que hi havia fins ara a l'Hospital Universitari de Vic, redueix també la radiació que rep la pacient.

El nou mamògraf ha estat finançat per la Fundació Amancio Ortega, entitat que, a través del CatSalut, ha facilitat la renovació d'aparells d'alta tecnologia contra el càncer en diversos hospitals públics catalans. Durant el mes d'octubre es va instal·lar i posar en marxa l'aparell, a més de formar els tècnics i radiòlegs que l'utilitzaran i de remodelar l'espai de treball i la il·luminació de la sala de mamografies.

Noves i millors prestacions

Es tracta d'un mamògraf amb tecnologia digital directa de la marca Fujifilm que permet crear imatges d'alta definició i tridimensionals. El nou aparell incorpora dues prestacions que l'actual no tenia i que milloren la capacitat diagnòstica: la tomosíntesis i l'estereotàxia.

  • La tomosíntesi permet estudiar la mama per capes

La mamografia és la prova d'imatge diagnòstica més utilitzada per a la identificació del càncer de mama. A vegades, però, quan la mama és molt densa és més difícil visualitzar i detectar les lesions. La tomosíntesi permet estudiar la mama amb superposició d'estructures, és a dir, analitzar la mama de forma seccionada i incrementa la sensibilitat de l'estudi diagnòstic amb menys radiació.

  • L'estereotàxia permet fer biòpsies al moment

En alguns casos, la ubicació profunda de les lesions fa que no siguin palpables i que es requereixi la presa de mostres per al seu estudi microscòpic. Fins ara, l'Hospital Universitari de Vic havia de derivar les pacients a qui se'ls havia de practicar una biòpsia de mama amb agulla grossa. El nou mamògraf permet realitzar, en el mateix moment de l'exploració, biòpsies guiades mitjançant estereotàxia, un procediment radiològic que calcula millor la distància i la profunditat. És una tècnica menys invasiva que la biòpsia quirúrgica, quasi no deixa cicatriu, i pot ser una forma excel·lent d'avaluar els dipòsits de calci o diminutes masses que no es poden veure amb ultrasò.

Una de cada vuit dones catalanes desenvoluparan un càncer de mama durant la seva vida. Cada any a Osona se’n diagnostiquen un centenar de nous casos. La prevenció, a través del programa de cribratge, continua sent la millor arma davant del que és el càncer més freqüent entre les dones

L’equip de la Unitat de Patologia Mamària al costat del nou mamògraf​​​​​, en un reportatge que els va fer el diari EL9NOU amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama

Reportatge EL9NOU: “Cada any es diagnostiquen un centenar de nous casos de càncer de mama”.

Una mamografia cada 8 minuts

El Consorci Hospitalari de Vic realitza cada any vora 11.000 mamografies, el 75% de les quals són estudis preventius de cribratge i la resta, aproximadament unes 3.000, han estat sol·licitades expressament davant la sospita d'alguna lesió. En un dia laborable, prop de 90 pacients passen per la sala de mamografia. L'aparell realitza una mamografia cada 8 minuts.