Consorci Hospitalari de Vic

Qui som

Història

|Text alternatiu|

Els orígens

El Consorci Hospitalari de Vic és fruit d'una inquietud històrica de Vic i de la comarca d'Osona pel que fa a l'atenció sanitària. Els primers indicis de la tradició assistencial de la ciutat van sorgir al segle XII, quan Arnau de Cloquer va fundar un hospital per a leprosos. L'any 1604, Vic ja disposava d'un hospital per a malalts pobres, i també es coneix l'existència d'altres hospitals de caràcter gremial i de les cases de salut i d'acollida.

L'any 1348, Ramon de Terrades va fundar l'Hospital de la Santa Creu, la referència històrica més clara per al CHV. Quasi sis segles més tard, el 1931, l'Hospital de la Santa Creu va esdevenir hospital comarcal. Juntament amb altres associacions de caràcter mutual i assistencial, va vetllar per la cura assistencial d'Osona.

La història moderna

Amb el restabliment del Govern de la Generalitat de Catalunya l'any 1977, la sanitat d'Osona va prendre un nou impuls. La preocupació dels osonencs per assolir un bon nivell de qualitat i eficàcia assistencial va culminar en la creació del primer Consorci en el sistema sanitari de Catalunya per a la gestió de l'Hospital General de Vic. El 1988, l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, va inaugurar les instal·lacions de l'Hospital General, centre que, en endavant, es convertiria en el referent comarcal.

L'any 2003, es va inaugurar l'edifici d'Osona Salut Mental, un projecte fruit de la mobilització ciutadana i impulsat pel Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona. L'any 2007, el CHV va incorporar a la seva gestió la Clínica de Vic, un centre sanitari que havia estat, històricament, un referent en l'atenció privada a la comarca. El gener del 2009, també es va integrar al CHV l'Hospital Sant Jaume de Manlleu. Aquest centre sociosanitari disposa de prop de 100 llits d'hospitalització i gestiona, al mateix complex assistencial, la Residència Aura, amb 132 places.