Per què has de deixar de fumar avui mateix?

Sou dels que encara no heu deixat de fumar? Des del Consorci us volem animar a fer-ho amb algunes raons de pes. Tots hi tenim tant a guanyar!

  • El 27,8% dels fumadors tenen risc de desenvolupar un càncer de pulmó al llarg de la seva vida sinó abandonen el tabaquisme.
  • El tabaquisme és responsable directe del 95% dels càncers de pulmó.
  • Cada any, moren milers de persones a Catalunya per malalties directament atribuïbles al consum de tabac.
  • Entre 10 i 15 anys després de deixar de fumar, la incidència de càncer de pulmó, que va disminuint, s'iguala a la dels no fumadors
  • El 20% dels fumadors patiran EPOC si continuen fumant. El tabaquisme és el responsable directe del 90% de les Malalties Pulmonars Obstructives Cròniques, que arriba a invalidar a la persona, amb dificultat per respirar, moure's i realitzar les activitats més senzilles, necessitant en algunes ocasions, oxigen en el domicili per poder respirar.
  • Diversos estudis realitzats des dels anys 60 demostren clarament que el consum de tabac afecta seriosament l'elasticitat de la pell i a l'aparició d'arrugues. Us sonen les arrugues al voltant de la boca?? Fumar perjudica notablement la salut de la pell.
  • Els infants exposats al fum ambiental de tabac corren el risc d'agreujament de l'asma, la pneumònia i la bronquitis, així com infeccions freqüents de les vies respiratòries inferiors.
  • Els fetus exposats en l'úter a les toxines del fum del tabac, experimenten amb freqüència una disminució del creixement dels pulmons i de la funció pulmonar.
  • El fum del tabac conté més de 7000 substàncies químiques, 69 de les quals es coneix que causen càncer.
  • En el cultiu de tabac s'utilitzen gran quantitat de pesticides i fertilitzants químics que contaminen el sòl i l'aigua.

Una vida sense fum: recupera la inspiració!

El CHV ens vàrem sumar un any més a la celebració de la Setmana Sense Fum. Una campanya impulsada per la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum que, amb el lema 'Recupera la inspiració', busca sensibilitzar de la importància de no iniciar-se en el consum de tabac, d’abandonar-lo si s’és fumador i de gaudir arreu d'un ambient sense fum. Als centres sanitaris d’Osona s’hi van instal·lar unes estructures en forma de pulmons que simbolitzaven un arbre verd (sa) i un de sec (malalt), amb imatges i missatges per mostrar les diferències entre les accions saludables i sostenibles i les que provoquen malalties i amenacen al medi ambient. Uns recursos molt gràfics per fer visibles els efectes perjudicials del tabac que van crear entre el Grup de Prevenció i Promoció de la Salut del SISO i professionals i usuaris d'Osona Salut Mental i de l'Hospital de Dia de l’Hospital de Manlleu.