Preparats per acollir les pràctiques dels alumnes de Medicina

Al setembre es posarà en marxa la Unitat Docent Territorial de Vic de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. El Consorci Hospitalari de Vic en serem l'entitat de referència, fet que permetrà enfortir el nostre paper com a institució universitària

La Unitat Docent Territorial de Vic comprèn els principals centres assistencials d’Osona, el Ripollès i la Garrotxa i estarà coordinada per la Dra. Núria Roger

A partir del curs 2019-2020, quan la primera promoció de la Facultat de Medicina  de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya iniciarà el tercer curs del Grau, el paper dels centres sanitaris del territori esdevindrà cabdal i es farà visible per primera vegada el desdoblament entre les unitats docents de Vic i Manresa.

A tercer curs i fins a sisè, l'alumnat es distribuirà a parts iguals entre els Campus de Vic i Manresa. Dels 90 estudiants que hi ha per curs, 45 estaran assignats a la Unitat Docent Territorial de Vic, seguiran els estudis a les instal·lacions de Can Baumann i cursaran les pràctiques clíniques als centres de la xarxa assistencial d'Osona, el Ripollès i la Garrotxa: l'Hospital Universitari de Vic, l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, l'Hospital d'Olot i l'Hospital de Campdevànol, així com als centres d'Atenció Primària d'Osona de l'Institut Català de la Salut i de les EBA Vic Sud i Centelles.

L'altra meitat d'alumnes formaran part de la Unitat Docent Territorial de Manresa i seguiran la formació universitària físicament a les instal·lacions que s'han habilitat a Althaia. Les pràctiques clíniques les duran a terme als hospitals de Manresa, el Solsonès, Berga, la Cerdanya i Martorell, i a centres d'Atenció Primària de l'ICS.

Malgrat el desplegament entre els dos campus, el projecte pedagògic serà únic i cohesionat per a tots els alumnes. Així ho van explicar al juny els responsables de la Facultat de Medicina en una reunió amb els coordinadors de centre, referents, professors i col·laboradors docents de les diferents institucions.

Trobada de coordinadors de centre, referents, professors i col·laboradors docents de les Unitats Docents de Vic i Manresa
Reunió d'equip de la Unitat Docent Territorial de Vic, coordinada per la Dra. Núria Roger i amb el CHV com a entitat principal

El 17 de setembre tindrà lloc una sessió de formació dirigida als referents de Docència i als col·laboradors docents

L'inici del cicle clínic als centres assistencials

Fins ara, els alumnes de primer i segon de Medicina es posaven la bata per fer estades d'observació puntuals als centres sanitaris. Amb l'inici de la formació més clínica, que comença al tercer curs del grau, el contacte amb l'entorn assistencial s'intensificarà amb les assignatures d'Exploració Física i Pràctica Clínica. Les pràctiques que inclou el Pla d'Estudis s'estructuren en dues modalitats. Les pràctiques intensives són de tipus generalista o de patologia general i tenen una durada concentrada de sis setmanes -del 15 d'octubre al 27 de novembre en el cas del 2019-, durant les quals l'alumne s'integra plenament en el dia a dia d'un servei en un determinat centre. Les pràctiques específiques, en canvi, són més curtes i s'associen a les assignatures sobre especialitats concretes -començant per Cardiovascular a partir de desembre-, i s'alternaran fins acabar el curs amb els continguts més teòrics.

Com s'hauran d'implicar els professionals en la docència?

La Unitat Docent Territorial de Vic tindrà com a coordinadora la Dra. Núria Roger, directora de Transferència de Coneixement del Consorci Hospitalari de Vic. Així mateix, cadascun dels centres que participaran en la formació tindran un "referent de docència", responsable de coordinar les pràctiques; una sèrie de "col·laboradors docents" que guiaran l'estada dels alumnes, a més de "professionals de suport a les pràctiques" que participaran de manera puntual en la docència.

Tots els professionals que estaran en contacte amb els alumnes hauran de tenir una sèrie de competències docents i conèixer la metodologia de la Facultat, els objectius de l'estada i el sistema d'avaluació.

Qui és qui? El seguiment de l'alumne durant les pràctiques

 • Portafoli: document que s'entregarà al centre i que especificarà els resultats d'aprenentatge i les competències que haurà d'adquirir l'alumne.
 • Tutor acadèmic: professor de la Facultat que vetllarà per la consistència entre el contingut teòric i pràctic i perquè els alumnes assoleixin les competències.
 • Col·laborador docent: metge/essa de referència del centre/equip que guiarà l'estada de l'alumne i que vetllarà per l'assoliment dels objectius d'aprenentatge recollits al portafoli. Cadascun tindrà assignats dos alumnes com a màxim.
 • Professionals de suport a les pràctiques: aquells professionals del centre assistencial que de manera puntual participaran en la docència.
 • Referent de Docència del centre: metge/ssa responsable de coordinar de les pràctiques al centre (planificar l'estada, fer l'acollida, vetllar perquè s'assoleixin els resultats, interactuar amb els col·laboradors docents i els coordinadors...).
  • Hospital Universitari de Vic: Dra. Maria Viñolas
  • Hospital Sant Jaume de Manlleu: Dr. Antoni Casals
  • Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic: Dra. Anna Albó
 • Coordinador de la Unitat Docent Territorial: màxima responsable de la unitat docent territorial, estarà en contacte permanent amb el degà i la cap d'estudis.