'L'empenta final': carta a un equip excepcional

No està tot fet. No llancem les campanes al vol. No ens relaxem. Però sí que estem millor. Sí que som més a prop de recuperar una certa 'normalitat'. Sí que traiem forces per afrontar el que ens queda de lluita contra la COVID-19

Arribem cansats després de setmanes d'enorme esforç físic, mental i emocional. De renúncies personals i familiars. De viure moments d'impotència, por i frustració quan el coronavirus semblava no tenir aturador i es multiplicaven els pacients -amb pics de fins a 34 nous ingressos al dia-, els contagis entre nosaltres i, també, les morts.

Avui, però, veiem amb esperança com comencem a guanyar-li terreny a aquest monstre anomenat COVID-19. Els pacients ingressats per la malaltia són un terç dels que van arribar a ser en els moments àlgids, més d'un centenar de companyes i companys ja s'han pogut reincorporar després de superar la infecció i, de forma progressiva, anem recuperant espais per poder reprendre l'activitat programada i la 'normalitat' que tan abruptament va quedar capgirada.

Volem donar-vos les gràcies a tots els qui esteu i heu estat al peu del canó, ja sigui a primera línia atenent els pacients o donant l'imprescindible suport per fer-ho possible. Només podíem superar-ho junts. Estem orgullosos d'aquest increïble grup de persones que formeu el Consorci Hospitalari de Vic. Gràcies per la immensa vocació, resiliència i dedicació que heu demostrat.

El resultat són centenars de vides salvades, l'agraïment unànime de tota la societat i una satisfacció pròpia per tot el que heu fet que és més que merescuda i que us acompanyarà tota la vida.

El camí que tenim per davant

És impossible oblidar l'impacte que la pandèmia ha deixat als nostres centres: quasi 600 malalts ingressats, més de 180 professionals contagiats i vora un centenar de pacients que han mort, sovint separats dels seus éssers estimats. Rere cada xifra unes persones, unes famílies, unes situacions de gran patiment.

Però aquesta crisi també ha tret el millor de nosaltres. Hem sumat esforços com si fóssim un. Ho hem donat tot i més per cuidar, curar i acompanyar. Ens hem reinventat d'una manera increïble: triplicant el nombre de llits d'UCI, reconvertint equips i espais fins arribar a dedicar el 90% dels nostres recursos a atendre pacients de COVID-19. Hem demostrat ser més forts i més capaços del que mai hauríem imaginat. No ho dubteu: el Consorci Hospitalari de Vic en conjunt, i tots i cadascun de vosaltres, sou ara encara millors.

Ara tenim al davant un doble repte: el de superar l'anhelat tram final d'aquesta crisi sanitària i el de tornar, progressivament i amb totes les precaucions, a recuperar l'activitat regular dels nostres centres i serveis. Cap de les dues coses serà fàcil. De nou, ens caldrà capacitat d'adaptació, esforç col·lectiu i professionalitat: totes elles, qualitats que heu demostrat tenir sobradament.

Us encoratgem a encarar amb determinació aquesta empenta final. Heu demostrat ser excepcionals i no tenim cap dubte que, junts, ens en sortirem una vegada més.

Gràcies per tot el que esteu fent, i gràcies també a les vostres famílies.

El Comitè de Direcció del Consorci Hospitalari de Vic