Medalla d'or en la lluita contra el tabaquisme

L'Hospital Universitari de Vic ha estat reconegut amb el 'nivell or' de la Xarxa Internacional d'Hospitals Sense Fum (ENSH-Global).

L'entrega del guardó es va fer el 12 d'abril, a Viena, en el marc del 'ENSH Gold Forum', durant la 25a Conferència Internacional de la Xarxa d'Hospitals Promotors de la Salut.

Es tracta de la màxima distinció atorgada internacionalment a aquells centres sanitaris que han demostrat importants avenços en les polítiques de control del tabaquisme i que representen un exemple per a la resta d'organitzacions en la lluita contra el tabac.

Per assolir el 'nivell or' els hospitals han de mostrar la implantació de polítiques de control del tabaquisme d'acord amb els exigents estàndards de l'ENSH. Les sol·licituds són avaluades per un jurat internacional que té en compte, entre d'altres, l'oferta de formació en deshabituació tabàquica a tots els professionals de la salut de l'hospital, l'oferta d'assessorament i ajuda per deixar el tabac tant a pacients com a professionals i el compliment total de la política de recinte sense tabac (espais interiors i exteriors) que protegeixi tant a professionals com a pacients del fum ambiental del tabac.

El Consorci Hospitalari de Vic ha rebut la màxima distinció pel compromís i la tasca realitzada durant tots aquests anys en la lluita contra el tabaquisme. L'any 1988, ja va realitzar una primera enquesta per conèixer el percentatge de professionals fumadors. Convençut de la importància de no fumar en un entorn sanitari, l'Hospital General de Vic va iniciar l'any 1994 la campanya "Treballem sense fum" i, posteriorment, el 2002, es va adherir a la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum (XCHsF). Per reforçar aquesta tasca, el Grup Promotor Hospital Sense Fum, coordinat pel Servei de Prevenció i Promoció de la Salut, treballa any rere any per crear, aplicar i avaluar mesures de prevenció i control, potenciant una cultura sanitària lliure de tabac entre professionals, pacients i visitants.

La Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum es va crear l'any 1999. Coordinada i promoguda per l'ICO, és d'adscripció voluntària. La finalitat és fomentar canvis organitzatius que afavoreixin unes institucions sanitàries lliures de fum. Des de l'any 2004 la Xarxa compta amb el finançament del Departament de Salut. Gràcies a aquest suport en els últims anys hi hagut un augment progressiu de centres que s'hi han adherit. Actualment en formen part 81 hospitals, en la seva majoria centres sanitaris del sistema públic SISCAT.

Menys fumar i més caminar

Els professionals de la salut ens hem de cuidar: tant pel nostre propi bé, com perquè som un exemple de cara als nostres pacients. Si encara no has deixat de fumar, el Dr. Joan Serra, responsable de Pneumologia del CHV, et dóna algunes raons de pes per començar avui mateix:

  • El 27,8% dels fumadors tenen risc de desenvolupar un càncer de pulmó al llarg de la seva vida si no abandonen el tabaquisme.
  • El tabaquisme és responsable directe del 95% dels càncers de pulmó.
  • El 2014, van morir 9.125 persones a Catalunya per malalties directament atribuïbles al consum de tabac.
  • Entre 10 i 15 anys després de deixar de fumar, la incidència de càncer de pulmó, que va disminuint, s'iguala a la dels no fumadors.
  • El 20% dels fumadors patiran una Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica si continuen fumant. El tabaquisme és el responsable directe del 90% de les MPOC, un tipus de patologies que arriben a invalidar a la persona: provoquen dificultats per respirar, moure's i realitzar les activitats més senzilles, i poden arribar a fer necessari, en algunes ocasions, l’ús d’oxigen en el domicili per poder respirar.
  • Diversos estudis realitzats des dels anys 60 demostren clarament que el consum de tabac afecta seriosament l'elasticitat de la pell i provoca l'aparició d'arrugues. Us sonen les arrugues al voltant de la boca? Fumar perjudica notablement la salut de la pell.