Nova tècnica de reconstrucció mamària per a les dones a qui se'ls ha extirpat un pit

L'Hospital Universitari de Vic serà un dels primers centres públics de Catalunya en oferir la tècnica de micropigmentació del mugró per a les dones que es troben en la fase final de reconstrucció mamària post oncològica

Quan una dona ha de ser operada de càncer de mama i se li ha d’extirpar el pit a través d'una mastectomia, pot optar a la reconstrucció mamària post oncològica. L'última fase d'aquest procediment és la micropigmentació, que consisteix en implantar pigments per retornar a la zona de l'arèola i el mugró el seu color el màxim de natural possible. Fins ara, les pacients que volien completar el procés de cirurgia oncoplàstica amb la micropigmentació havien d'acudir a una clínica privada, ja que la tècnica no estava inclosa dins la cartera de serveis de la sanitat pública catalana.

A partir del mes de gener, el Consorci Hospitalari de Vic podrà oferir la micropigmentació de forma gratuïta a totes les dones mastectomitzades. D'una banda, perquè el Ministerio de Sanidad ha aprovat incorporar aquesta tècnica dins la cartera bàsica de serveis del Sistema Nacional de Salud i, de l'altra, perquè el CHV comptarà amb el coneixement i la infraestructura per poder-la dur a terme. Els diners recollits l'any passat amb la caminada solidària dels Mossos d'Esquadra de la Catalunya Central s'han destinat enguany a la compra de l'aparell de micropigmentació i a formar una professional de la Unitat de Patologia Mamària del CHV perquè pugui realitzar aquesta tècnica a les pacients.

Es calcula que la micropigmentació de cada arèola requereix dues sessions de 60 minuts cadascuna. Serà la mateixa infermera encarregada de les cures postoperatòries, qui ja manté una estreta relació amb les pacients, qui implementarà aquesta novetat, després d'haver realitzat un curs previ i específic per personal mèdic sobre aquesta tècnica.

A la nostra Unitat de Patologia Mamària del CHV, aquest any 2020 s’han realitzat un total de 72 intervencions de neoplàsia de mama, 20 de les quals han estat per mastectomia. (És un percentatge alt, donat que s'estima que les mastectomies son un 20% de les cirurgies oncològiques de mama; la resta es cirurgia conservadora). Al CHV, mitjançant aquest procediment, es podrà oferir una millor qualitat de vida a totes les dones operades de càncer de mama que ho desitgin. D’aquesta manera, les pacients podran posar punt i final a la malaltia amb tot el procés finalitzat, inclosa la micropigmentació de l’areòla i el mugró.

El CHV podrà oferir la micropigmentació de forma gratuïta a totes les dones mastectomitzades que ho desitgin

Dra. Marta Parera, Mònica Vàzquez, Dr. Raül Guerrero i Maido Baulenas

Unitat de Patologia Mamària (UPA MAMA) del CHV

Creada el 2001 i reorganitzada el 2007, aquesta unitat se centra en el diagnòstic, el tractament i el seguiment de les patologies de la glàndula mamària, entre les quals destaquen les neoplàsies de mama. La UPA MAMA, que des del 2017 té com a coordinador el cirurgià Dr. Raül Guerrero, aplega especialistes mèdics i infermers de diferents disciplines -ginecologia, oncologia, cirurgia, radiologia- fins i tot psicòlegs, farmacèutics, dietistes, entre d'altres, que permeten fer un tractament íntegre de la patologia. La filosofia de la unitat gira entorn el maneig de les pacients fonamentant-se sempre en la més actualitzada evidència mèdica.

Amb el lema 'Dona color a la teva autoestima', la cirurgiana del CHV, Maria Saladich, que també és il·lustradora, ha realitzat aquest dibuix per visibilitzar alguns dels beneficis que pot aportar la introducció d'aquesta nova tècnica