Comença la vacunació contra la COVID-19

Aquesta setmana, s'han administrat les primeres dosis de la vacuna a les residències. El personal dels centres sanitaris serem el segon grup a vacunar-nos i al Consorci Hospitalari de Vic ja estem preparant tot el necessari per organitzar-ho.

Durant el primer trimestre del 2021 està previst que arribin a Catalunya 700.000 vacunes de la COVID-19. La primera de què disposarem és la de la farmacèutica Pfizer, de la qual cal administrar-ne dues dosis: una inicial i una altra al cap de 21 dies. Posteriorment, s'aniran incorporant altres vacunes com la de Moderna. Això vol dir que, entre gener i març, es podrà immunitzar a 350.000 persones.

Qui rebrà primer la vacuna?

L’estratègia de vacunació consensuada pels experts prioritza quatre grans grups que, en funció del nivell de risc i del seu impacte en la salut global de la població, seran els primers a rebre la vacuna. Aquesta setmana ja s’ha començat a administrar a les persones de la tercera edat o amb discapacitat que viuen en residències, i al personal que en té cura. En paral·lel, s'iniciarà la vacunació de la resta de grups: començant pels sanitaris de primera línia i continuant per la resta de professionals dels hospitals i centres de salut. El quart i últim grup prioritari a qui s’administrarà la vacuna en aquesta primera fase seran les persones amb gran dependència no institucionalitzades.

La vacunació als nostres centres

D'acord amb el Pla de Vacunació previst, els de la Residència Aura de Manlleu haurien de ser els primers usuaris i professionals del Consorci Hospitalari de Vic en rebre la vacuna. Ho faran en les properes setmanes de la mà de l’Atenció Primària del territori. A continuació serà el torn del personal dels centres sanitaris: l’Hospital Universitari de Vic, l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, la Clínica de Vic i Osona Salut Mental. Com que el circuit d’administració de la vacuna de Pfizer és complex (s’ha de conservar a -70º i deixar-la descongelar abans d’injectar-la, entre altres especificitats), des dels serveis de Prevenció de Riscos Laborals i de Laboratori han iniciat ja la coordinació del procés. Per això, els professionals heu de confirmar prèviament la vostra voluntat de vacunar-vos a través del formulari que s’ha habilitat a la Intranet. Posteriorment, se us avisarà quan estigui previst administrar-vos la vacuna.

Em vull vacunar contra la COVID-19

I si ja he passat la malaltia?

La vacuna també es pot administrar a les persones que ja hagin passat la COVID-19, doncs els assajos clínics no han detectat cap problema de seguretat en la vacunació de persones amb antecedents. A més, com que no es coneix amb precisió quant temps persisteixen els anticossos després de la infecció (especialment en casos lleus), s'espera que la vacunació reforci una resposta immune preexistent.

Essencials per aconseguir la immunitat de grup

Vacunar-se contra la COVID-19 no és obligatori, però sí que és imprescindible per protegir-nos a nosaltres mateixos, a les nostres famílies i als usuaris i pacients. A més, els professionals de la Salut som una peça clau en l'estratègia de vacunació, per la credibilitat que tenim i per la influència de les nostres accions i opinions sobre la població. Tots som responsables de contribuir a assolir la immunitat de grup: quan estigui vacunat el 70% de la població, estarem globalment protegits de la COVID-19 i la pandèmia iniciarà la seva desaparició.

Mentre arribi aquest moment, no ens podem relaxar ni oblidar-nos de seguir les mesures de protecció: distància, higiene de mans, mascareta, ventilació, mínima interacció social...!

Leo Sánchez, una àvia de 87 anys, ha estat la primera persona de la Catalunya de Central en rebre la vacuna
Leo Sánchez, una àvia de 87 anys, ha estat la primera persona de la Catalunya de Central en rebre la vacuna

La vacuna que tenim...
i les que vindran

Són moltes les vacunes que s'estan desenvolupant. De moment, la de la farmacèutica Pfizer/BioNTech és l'única aprovada per l'Agència Europea de Medicaments i la que s’està distribuint a la UE. Comercialitzada amb el nom de Comirnaty, és una vacuna basada en ARN missatger amb una altíssima efectivitat: amb dues dosis s'aconsegueix una protecció en front del coronavirus del 94-95%, més del doble que la de la grip (40%). També és extremadament segura, tant per la tecnologia que utilitza, com pels exigents controls als que ha estat sotmesa per la comunitat científica i institucions internacionals i els assajos realitzats en més de 37.000 persones durant mesos. Una altra vacuna basada en ARN missatger, la de Moderna, ja s’està admnistrant als Estats Units i previsiblement serà autoritzada en breu a Europa. A més, les properes setmanes i mesos, passaran a la fase d'aprovació vacunes com ara la d'Oxford/Astra-Zeneca, Sanofi, Janssen o CureVac.

Tot el que els professionals hem de saber sobre la vacuna de la COVID-19