Nous residents i estudiants: seguim formant professionals de present i futur

Una vintena de residents i prop d'un centenar d'estudiants universitaris i de cicles formatius han arribat al CHV durant els darrers mesos per formar-se amb el suport dels nostres professionals

23 metges, infermeres i psicòlegs comencen la seva formació com a especialistes a Osona

L'Hospital Universitari de Vic va donar la benvinguda a principis d’octubre als 23 nous residents de Medicina (MIR), Infermeria (IIR) i Psicologia (PIR) que enguany comencen la seva residència als hospitals i centres sanitaris d'Osona.

En concret, aquest 2020 s’han incorporat al CHV set nous metges, que es formaran respectivament en les especialitats de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu (1), Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (1), Obstetrícia i Ginecologia (1), Psiquiatria (1), Medicina Interna (1) i Geriatria (2), que és una especialitat conjunta amb la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic.

En l'àmbit d'infermeria, comencen dues llevadores en l'especialitat de Ginecologia i Obstetrícia, i enguany s'afegeix per primer cop als nous especialistes en formació un resident de Psicologia Clínica.

Alhora, també s'incorporen 10 metges i 3 infermeres que es formaran com a especialistes en Atenció Familiar i Comunitària entre els centres d'atenció primària de la comarca i l'Hospital Universitari de Vic. Onze d'ells estaran adscrits a la Unitat Docent de la Catalunya Central, de l'Institut Català de la Salut, i dos a ACEBA (que gestiona l'EAP Vic).

Qui són els nous residents del CHV?

Els nous residents han arribat a la comarca procedents de nombrosos indrets, tant d'arreu de la geografia catalana i espanyola com també d'altres països. El període de formació dels residents de Medicina oscil·larà entre els 4 i 5 anys, depenent de l'especialitat que hagin escollit, mentre que la formació especialitzada del psicòleg clínic serà de 4 anys i la de les infermeres en durarà 2. A l'apartat 'Ser resident' del bloc de residents es pot conèixer la promoció de MIR, IIR i PIR: d'on provenen, on van estudiar, quina especialitat cursaran, què esperen de la residència, etc.

Es reprenen les pràctiques per a un centenar d’estudiants universitaris

L'inici del curs acadèmic va suposar la tornada dels estudiants de grau i cicles formatius als centres del CHV. Més d'una setantena d'estudiants dels graus de Ciències de la Salut i d'alguns cicles formatius de l'àmbit sanitari cursen la seva formació pràctica durant aquests mesos als nostres dispositius assistencials, que des de l'any passat també acullen les pràctiques clíniques dels alumnes de Medicina.

El dijous 8 d'octubre, setze alumnes de tercer curs de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC van començar les seves pràctiques clíniques als hospitals del CHV: catorze a l'Hospital Universitari de Vic i dos a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu.

En el marc de les pràctiques clíniques intensives de tipus generalista de tercer curs, els futurs metges es van integrar durant sis setmanes en el dia a dia d'un servei o unitat per aprendre les bases per fer una exploració metòdica del pacient, ordenar la seva història clínica i fer un bon judici clínic. A l'HUV, van rotar per Medicina Interna, Cardiologia, Pneumologia, Unitat Geriàtrica d'Aguts, Nefrologia i Cirurgia, mentre que a l'HSJM, els alumnes van valorar els pacients de la Unitat de Convalescència.

En paral·lel, els centres del CHV també acullen les pràctiques específiques que van associades a les assignatures sobre especialitats concretes, són més curtes que les pràctiques intensives i s'alternen fins acabar el curs amb els continguts més teòrics.

Durant aquets mesos, el CHV també ha acollit els períodes de pràctiques d'estudiants universitaris d'Infermeria, Fisioteràpia, Teràpia Ocupacional i Psicologia de la UVic-UCC així com la d'alumnes que estan cursant cicles formatius vinculats al sector sanitari, com el de Cures Auxiliars d'Infermeria, Imatge pel diagnòstic i medicina nuclear o el de Laboratori Clínic i Biomèdic.