Acomiadem l'Any Internacional de les Infermeres i Llevadores

El CHV ha participat aquest 2020 en la campanya internacional Nursing Now, impulsada per posar en valor el rol de les infermeres en el dia a dia assistencial i en àmbits com l'educació en salut, la recerca, la docència o la gestió

L'Organització Mundial de la Salut va declarar 2020 com l'Any Internacional de les Infermeres i Llevadores coincidint amb el 200 aniversari del naixement de Florence Nightingale, considerada la precursora de la Infermeria moderna.

Amb motiu d’aquest reconeixement i per primera vegada a la història, els països s'han unit per retre homenatge a la important aportació a la salut que porten a terme diàriament infermeres i llevadores a través del treball en l'àmbit assistencial, la recerca, l'educació per la salut, la docència i la salut de les persones en general.

La campanya Nursing Now és una campanya impulsada per l'Organització Mundial de la Salut i el Consell Internacional d'Infermeres que té com a objectiu posicionar la professió i apoderar les infermeres per liderar els reptes de salut, impulsant l'excel·lència i la centralitat de les cures com a instruments per a millorar la salut de la població.

Amb motiu d'aquesta campanya, el Consorci Hospitalari de Vic va crear un Comitè Nursing Now integrat per representants de totes les àrees, amb l'objectiu d'impulsar diferents activitats, cadascuna identificada amb un lema (un per cada mes).

Durant els dotze mesos, als diversos espais dels centres i a les pantalles de les sales d'espera, s'han pogut veure les imatges amb els lemes mensuals que han acompanyat la campanya durant el seu transcurs al CHV. El calendari d'accions previst va començar el mes de gener sota el lema "Som infermeres" amb una enquesta a usuaris i cuidadors per conèixer l'opinió sobre què és i quines funcions duu a terme una infermera. Va continuar al febrer amb "Noves generacions d'infermeres" per posar el focus en les noves professionals que enguany acabaven la seva formació universitària. La campanya va continuar amb altres accions sota lemes com "Infermera voluntària" -amb la participació en una missió solidària a Kènia-, "Bones pràctiques infermeres" o "Recerca infermera".

Durant aquests mesos, el Comitè Nursing Now CHV també ha fet difusió sobre les competències de les infermeres i les seves aportacions a la salut dels usuaris, a través de diverses notes informatives a la intranet del Consorci: des de l'educació terapèutica individualitzada que ofereixen a pacients renals, fins a la recerca infermera en temps de pandèmia, passant per la seva funció assistencial durant la crisi sanitària, entre d'altres.

La pandèmia ha dificultat la realització d'algunes de les activitats previstes inicialment al calendari, com la jornada infermera prevista pel mes de maig o activitats amb participació d'altres centres sanitaris i docents. Però, alhora, ha contribuït a visibilitzar l'aportació de la infermera al sistema sanitari i la necessitat de millorar les condicions i de fomentar el lideratge i la participació en la presa de decisions de les infermeres.