Consells nutricionals en vídeo per als pacients d'hemodiàlisi

El Servei de Nefrologia ha creat un audiovisual per ajudar els pacients d'hemodiàlisi a seguir una dieta que redueixi el risc de descompensacions i els ajudi a estar en les millors condicions en cas que optin a un transplantament.

El fòsfor és un mineral necessari per a l'organisme que es troba en molts aliments. Majoritàriament s'elimina per l'orina, però les persones amb insuficiència renal crònica en poden acumular en excés i patir greus complicacions. Per això, a més de fer hemodiàlisi i de prendre la medicació prescrita, és molt important que segueixin una dieta baixa en fòsfor.

Per ajudar-los a fer-ho, la infermera de Nefrologia del CHV Sònia Elvira va impulsar l'edició d'un vídeo divulgatiu en què es donen, de manera molt visual i fàcil de recordar, les pautes dietètiques que han de seguir aquests pacients: quins aliments poden ingerir, de quins n'han de fer un consum moderat i en quines quantitats, quins han d'evitar i com els poden substituir...

El vídeo s'emet durant les sessions de tractament a les pantalles que tenen tots els pacients a la sala d'hemodiàlisi, i també el poden consultar des de casa al canal de Youtube del CHV:

 

 

 

 

 

 

 

Empoderar els malalts crònics és clau per millorar el pronòstic de la seva malaltia

Evitar complicacions

L'experiència del Servei és que molts pacients d'hemodiàlisi acaben oblidant o seguint, de forma incorrecta, les pautes dietètiques: ja sigui perquè amb el temps se n'obliden, perquè no tenen la informació a l'abast o perquè les tenen mal apreses (creuen, erròniament, que estan seguint una alimentació adequada). I no és un aspecte menor: la presència continuada d'alts nivells de fòsfor en sang pot produir calcificacions arterials i deteriorament dels óssos, a més de ser un dels principals factors associats a l'increment de la mortalitat d'aquests pacients. Unes conseqüències que des de Nefrologia volen evitar millorant la informació que donen als seus pacients.