Ajut de 280.000€ per estudiar la pandèmia a les residències

El projecte "ResiCOVID-19” està liderat pel Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central, que compta amb professionals del CHV, i ha estat reconegut en una convocatòria d'ajuts de l'AGAUR

L'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) va reconèixer el mes de març en la seva convocatòria d’ajuts “Pandèmies 2020” el projecte ResiCOVID-19 - Avaluació de l'impacte de la pandèmia de COVID-19 en les persones i organitzacions de l'àmbit residencial de Catalunya i propostes de millora del model. Aquest projecte, liderat pel Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3RG), ha estat un dels 30 projectes de recerca escollits entre tots els que es van presentar en àmbits diversos arreu de Catalunya i ha rebut finançament per un inmport de 280.000 euros.

ResiCOVID-19 té com a objectius, per una banda, avaluar l'impacte de la pandèmia en les persones que viuen a les residències geriàtriques, de dependència i salut mental de Catalunya -així com l'afectació que ha tingut en els seus familiars, els treballadors i les pròpies organitzacions- i, per l'altra, a partir dels aprenentatges obtinguts, establir propostes de millora assistencial i del model d'organització per aquestes persones.

A dia d'avui encara no existeixen avaluacions sistemàtiques i en profunditat de la realitat viscuda a les residències durant la pandèmia. Per aquesta raó, aquest estudi pot ajudar a comprendre l'impacte de la primera onada i extreure idees que donin resposta a necessitats presents i futures, així com repensar el model d'atenció de les persones en l'àmbit residencial.

ResiCOVID-19 està liderat pel C3RG, un grup de recerca amb professionals del CHV, i compta amb la participació d'11 grups de recerca de tres universitats catalanes: la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya, a més de disposar de partners internacionals de la University of Edinburgh, (Escòcia), la Radboud University (Holanda), el Karolinska Institutet (Suècia) i la London School of Economics & Political Science (Regne Unit).

El projecte té el suport institucional de les principals patronals del sector, societats científiques i col·legis professionals, així com dels departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies.

Fotografia: Sergi Cámara

A dia d'avui encara no existeixen avaluacions sistemàtiques i en profunditat de la realitat viscuda a les residències durant la pandèmia