Divulguem la importància de la higiene de mans

Aquest mes de maig, el CHV s’ha sumat a la campanya de sensibilització amb motiu del Dia Mundial de la Higiene de Mans i ha organitzat diverses accions per recordar la importància d’una pràctica que salva vides

Referents d'infeccions de diversos serveis van participar a la campanya de sensibilització

La pandèmia generada per la COVID-19 ens ha recordat que la higiene de mans és una de les maneres més eficaces de prevenir la propagació de malalties i una mesura de salut pública amb un elevat cost-efectivitat. Amb motiu del Dia Mundial de la Higiene de Mans, que se celebra cada 5 de maig, el CHV va organitzar diverses propostes de sensibilització.

Durant tota la setmana es van fer talls d’observació de la higiene de Mans a les plantes d’Hospitalització, a UCI, Urgències, Sala de Parts, Intervencionisme i CMA. De les 262 oportunitats de rentat de mans observades, es va fer la higiene en 168 casos, el que mostra una taxa global d’adherència de la higiene de mans del 64,1%.

A més dels talls d'observació sobre higiene de mans a diferents serveis, els tallers pràctics de com fer una bona higiene de mans i la col·locació de pòsters de la campanya, aquest any es va fer especial èmfasi en la importància d’acostar la higiene de mans a l’espai on s’atén el pacient. Per aquesta raó, el Servei de Nefrologia va realitzar a la Unitat de Tractament d'Hemodiàlisi una activitat de conscienciació per a professionals i pacients en què es van tenir en compte les recomanacions de la higiene de mans al punt d’atenció:

  • Fer-la immediatament abans d’atendre el pacient
  • A l’espai on el professional fa atenció o tractament que suposi contacte amb el pacient o el seu entorn
  • En els moments oportuns
  • Amb la tècnica adequada

2.370 segons que han salvat vides al CHV

Una altra de les activitats pràctiques celebrades a l’HUV va ser la realització d’una enquesta a professionals en què se’ls va preguntar els segons que es triga en fer una higiene de mans correcta. El resultat de la suma de segons de les respostes encertades (60 segons en el cas de la higiene amb aigua i sabó i 30 segons amb solució alcohòlica), va ser 2.370 segons, que és el temps que els nostres professionals han invertit en higiene de mans per salvar vides en l'atenció als pacients.

En paral·lel, l’HUV també va acollir el dijous 6 de maig un seminari teòrica-pràctic amb estudiants del Postgrau de Seguretat i Qualitat Assistencial i Legal de la Universitat de Barcelona - Campus Docent Sant Joan de Déu, en què també van treballar la higiene de mans i la col·locació correcta dels equips de protecció individual.

Voleu col·laborar amb Vigilància i Prevenció de la Infecció?

Si voleu ajudar a difondre la prevenció d’infeccions al lloc de treball, podeu convertir-vos en referents del vostre servei. Per fer-ho, poseu-vos en contacte amb la tècnica d’Infeccions, Anna Besolí, a qui podeu trobar al nou despatx de Vigilància i Prevenció de la Infecció ubicat a la planta 3.2 de l’Hospital Universitari de Vic.

Activitat de conscienciació sobre la higiene de mans a la Unitat de Tractament d'Hemodiàlisi de l’HUV

Una bona higiene de mans ofereix protecció contra moltes malalties i és el fonament d'una atenció sanitària segura i de qualitat