Formant els professionals de Primària des de l'especialització

Especialistes del CHV han impartit durant els darrers mesos diverses jornades i cursos adreçats als professionals de Primària sobre lumbàlgies, Oncologia o Pneumologia, entre d'altres àmbits

Formació territorial sobre l'atenció a les lumbàlgies

Especialistes del Consorci Hospitalari de Vic van participar, durant els mesos d’octubre i novembre, en diversos seminaris adreçats als metges d'Atenció Primària dels CAP de la comarca. L'objectiu de les sessions formatives sobre l'atenció a la lumbàlgia, impartides per professionals del Consorci Hospitalari de Vic, era promoure una millor formació i facilitar la coordinació dels diferents nivells assistencials, per tal de poder oferir un tractament integral i garantir el procés d'atenció a les persones amb lumbàlgia o patologia de raquis lumbar.

El primer seminari a càrrec de la Dra. Gemma Álvarez, coordinadora de la Unitat Funcional de Raquis d'Osona, es va centrar en explicar el circuit de derivacions des de l'Atenció Primària als diferents serveis hospitalari i va comptar també amb un petit taller d'exploració física ràpida. La segona sessió va ser impartida per la Dra. Mercè Jiménez, coordinadora de la Unitat de Tractament del Dolor del CHV. La Dra. Jiménez va abordar temes com els criteris d'atenció dels pacients i va donar a conèixer les diverses opcions de tractament disponibles (intervencionistes mèdics, farmacològics...).

Compartim coneixement sobre Pneumologia amb Atenció Primària

El mes de novembre, una desena de professionals del CHV van participar en una jornada sobre el diagnòstic, tractament i seguiment de patologies respiratòries adreçada al personal mèdic d'Atenció Primària de la comarca. La jornada va comptar amb diferents ponències a càrrec de professionals del CHV, l'EAP Vic Nord, el CAP Manlleu i l'Hospital Sant Pau de Barcelona. Entre els temes tractats, es van abordar la síndrome d'apnea-hipoapnea del son (SAHS), la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) o el tractament de la rinitis i l'asma al·lèrgic. La trobada es va completar amb diferents tallers sobre radiologia toràcica i teràpia d'inhalació. 

Jornada sobre l'abordatge a Primària del pacient oncològic  

El CHV i la Fundació FORES van celebrar, a mitjans de novembre, una jornada d'actualització en l'àmbit de l'Oncologia adreçada a professionals d'Atenció Primària. La trobada, que compta amb diverses ponències de professionals del Consorci, es podrà seguir de forma virtual mitjançant inscripció prèvia. La sessió formativa 'Actualització en l'abordatge del pacient oncològic' estava adreçada especialment al personal mèdic d'Atenció Primària i pretenia oferir-los la informació necessària per a un maneig òptim dels seus pacients oncològics.

Així mateix, el curs tenia per objectiu formar als professionals sobre els criteris a seguir per derivar un pacient a consell genètic i donar-los pautes de maneig psicooncològic en l'atenció d'un pacient amb càncer a l'Atenció Primària.

Per part del CHV, hi van participar com a ponents la Dra. Marta Parera, cap del Servei d'Oncologia i Hematologia; Mariona Vilaclara, psicooncòloga de l'Hospital Universitari de Vic; Gemma Basagaña, farmacèutica oncològica del Servei de Farmàcia, i la Dra. Sandra Rubio, metgessa adjunta del Servei d'Oncologia i Hematologia.

Formació sobre l’atenció a les lumbàlgies
Jornada de Pneumologia