El COIB reconeix un projecte de recerca multicèntric sobre hemodiàlisi impulsat per professionals del CHV

L’estudi, que analitza l'eficàcia d'un programa educatiu telemàtic en pacients que esperen un trasplantament, va rebre finançament en la convocatòria d'Ajudes a la Recerca del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona. 

L'edició 2021 de la Convocatòria d'Ajudes a la Recerca del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona va premiar una vintena de projectes d'investigació, entre els quals hi havia el projecte "Eficàcia d'un programa educatiu telemàtic del procés de trasplantament de donant cadàver en pacients en hemodiàlisi de la Catalunya Central i Girona", presentat per la infermera Ester Oriol Vila, del Servei de Nefrologia del Consorci Hospitalari de Vic. Els 3.157 euros del reconeixement han permès finançar part de l'estudi, que s’ha posat en marxa aquest 2022.

L'objectiu de l'estudi és avaluar els resultats d'un programa educatiu adreçat a pacients d'hemodiàlisi que esperen un trasplantament. El programa es va dur a terme durant vuit setmanes de forma telemàtica, per adaptar-se a la pandèmia.

A través d'aquest estudi es valorarà l'eficàcia del programa i es compararà amb la informació donada habitualment per cada centre. S'espera que la nova proposta suposi beneficis en la continuïtat educativa durant el procés, així com en l'assoliment d'una major assimilació i participació activa del pacient en la seva malaltia per apoderar-lo i que pugui esdevenir, fins i tot, un pacient expert. Un cop el pacient ja ha estat trasplantat, s'espera que el programa també millori la supervivència de l'empelt renal i el control de la medicació i del sobrepès.

La majoria de professionals impulsors d'aquesta investigació són membres dels grups de recerca Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (M3O) i Salut Mental i Innovació Social (SaMIS), ambdós amb participació del CHV. De la nostra institució, participen al projecte la Cap d'Unitat de Cures de Nefrologia, Marta Colomer; les infermeres de Nefrologia Laura Rota, Esmeralda Molina, Sònia Elvira i Ester Oriol, i la infermera referent de Docència i Recerca del CHV, Alícia Minaya. També hi col·laboren professionals de l'Hospital del Mar, l'hospital Universitari Dr. Josep Trueta, el Consorci Sanitari de l'Anoia, Althaia i la UVic-UCC, així com l'Associació de Malalts de Ronyó de Catalunya (ADER).

L'estudi pretén millorar l'alfabetització per la salut, la qualitat de vida i l'estat nutricional dels pacients que estan en llista d'espera per rebre un ronyó de donant cadàver

Un estudi multicèntric a la Catalunya Central i Girona

El projecte planteja un assaig clínic multicèntric als centres on s'ofereix hemodiàlisi a les regions sanitàries de la Catalunya Central (Hospital Universitari de Vic, Fundació Althaia - Hospital Sant Joan de Déu, Hospital Universitari d'Igualada) i de Girona (Clínica Girona, Hospital de Figueres, Hospital de Palamós i Hospital Universitari Dr. Josep Trueta).