Participem en una formació pionera a Osona per detectar i tractar problemes de fre lingual en nadons

Una seixantena de professionals de la comarca s'han format per abordar l'anquiloglòssia, una patologia que limita el moviment normal de la llengua i pot provocar problemes en la lactància materna

L'Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central, en col·laboració amb el Consorci Hospitalari de Vic, ha impulsat un programa de formació pioner a la comarca d'Osona per a la detecció i tractament de l'anquiloglòssia (fre lingual curt) en nadons. Aquesta patologia pot provocar greus problemes en la lactància -com ara dolor i clivelles en la mare i, en el nadó, dificultat en l'extracció de la llet, gasos o còlics...- i també en infants i adults -dificultats de la parla, otitis, problemes respiratoris, trastorns de la son i problemes de la columna vertebral, entre d'altres-.

La formació es va dur a terme a finals d’octubre amb l'assistència d'una seixantena de pediatres, infermeres, odontòlegs i llevadores de l'ICS i del CHV. La part pràctica del curs, amb pacients reals al CAP Osona, va permetre formar una quinzena de professionals en la tècnica de la frenectomia, una intervenció que consisteix en la incisió del fre lingual quan aquest dificulta la mobilitat i les funcions de la llengua.

Entre els professionals que van impartir el curs, promogut pel servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Osona, hi havia la Dra. Maria Viñolas, pediatra del CHV i referent de la consulta d'anquiloglòssia i lactància materna de la comarca, a més de Raquel Moreno, llevadora de la consulta de lactància de l'ASSIR Osona i consultora internacional en lactància materna (IBCLC), i el Dr. Luis Ruíz, pediatre del Servei d'Atenció Primària Delta del Llobregat.

L'objectiu del curs és que es pugui fer un abordatge correcte d'aquesta patologia des de la mateixa atenció primària i hospitalària sense haver de derivar els nadons fora de la comarca, ja que a hores d'ara només hi ha una pediatra experta en el tractament de l'anquiloglòssia a Osona per la via pública, la Dra. Viñolas. La llevadora Judit Tarrés, coordinadora de l'ASSIR Osona, subratlla que "és important que tots els professionals que atenen la població maternoinfantil estiguin formats per valorar, diagnosticar i tractar aquests problemes que poden interferir en l'èxit de la lactància".

Es calcula que entre el 8% i el 10% dels nadons presenten fre lingual curt en major o menor grau, i la xifra de diagnòstic augmenta quan l'examinador està entrenat per a la detecció