Innovació oberta: compartim les nostres experiències

La Innovació Oberta és un model de gestió de la innovació que segueix una filosofia col·laborativa d’intercanvi de coneixement: les organitzacions utilitzen el coneixement per ser més competitives, recorrent a la cooperació amb altres institucions.

Un dels exemples d’aplicació de la Innovació Oberta a casa nostra és l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya (OIGS), que és l’instrument de què s’ha dotat el sistema sanitari català per recollir l’esforç de les organitzacions per innovar en diferents àmbits de gestió. Els destinataris d’aquest instrument són els professionals sanitaris, així com els gestors de centres de salut. Actualment, la comunitat d’innovació de l’OIGS està integrada per 1.463 professionals de la salut i disposa d’un banc d’innovació amb 438 experiències innovadores posades en pràctica arreu de Catalunya.

El Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu ja tenen dos projectes certificats: ‘10 anys de prevenció del suïcidi a la comarca d’Osona’, d’Osona Salut Mental, i ‘Millora de la prescripció a través d'un model centrat en la persona’, del Servei de Farmàcia i en el que també hi han participat la Residència El Nadal i la Residència Aura.

Us animem a registrar-vos a la web de l’OIGS per conèixer de primera mà les experiències que formen part del Banc d’Innovació i que han estat implantades en altres organitzacions sanitàries de Catalunya. Mitjançant el cercador podreu localitzar projectes del vostre interès i assabentar-vos de les millores que han dut a terme altres hospitals en el seu dia a dia.

En el cas que vulgueu compartir les vostres experiències innovadores amb la comunitat de l’OIGS, poseu-vos en contacte amb el departament d’Innovació del CHV (innovacio@chv.cat) per ajudar-vos en el procés de registre i certificació.

  • Què fa l’Observatori d'Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya?
  • Identificar pràctiques innovadores
  • Certificar les millors pràctiques en base a criteris compartits
  • Disseminar les millors pràctiques a la resta de la sanitat pública de Catalunya

Criteris que ha de complir una experiència per ser inclosa a l’OIGS:

  • Que hagi estat implementada en el marc d’una organització
  • Que hagi generat un canvi
  • Que hagi tingut un impacte en l’optimització de recursos
  • Que es pugui transferir a altres organitzacions o sistemes

Més informació a:
http://oigs.gencat.cat/