Prevenir la transmissió de la grip: una responsabilitat col·lectiva

La campanya de vacunació pretèn aconseguir immunitat col·lectiva i evitar la circulació del virus: la finalitat és minimitzar/evitar que les persones més vulnerables pateixin les complicacions associades a la infecció.

La grip continua sent un problema important de salut pública, per les altes taxes de morbiditat durant les onades epidèmiques anuals i les complicacions i sobremortalitat en grups específics de població. S'estima que pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, que la meitat de les persones internades en institucions emmalalteix de grip cada any i que pot ser la causa del 25% dels processos respiratoris febrils.

Com es transmet la grip?

  • Contacte directe entre persones, tant per gotes que provenen de la tos o esternuts (fins a 1 metre de distància) com a través de mans. El virus no queda en suspensió, sinó que les gotes precipiten ràpidament sobre totes les superfícies que envolten el malalt, per això els box/habitacions es poden tornar a utilitzar immediatament després de la neteja habitual.
  • Contacte indirecte amb objectes i superfícies contaminades amb les gotes i/o secrecions d'un malalt i a través de les mans. El virus gripal pot sobreviure fins a 24-48 hores en superfícies ambientals no poroses, fins a 8-12 hores en roba i paper i fins a 5 minuts a les mans.

Precaucions estàndard durant l'assistència a qualsevol pacient en època gripal:

  • Higiene de les mans en els 5 moments fixats per l’OMS.
  • Equip de protecció personal: utilització de guants, bates, davantals, mascareta...
  • Instruir als pacients i acompanyants amb símptomes d'infecció respiratòria que es tapin la boca/nas amb el braç (no amb les mans) quan estosseguin o estornudin. Si utilitzen mocadors de paper, cal que els llencin i que es rentin les mans.

Precaucions per evitar la transmissió per contacte i per gotes:

  • Davant d'un cas sospitós/confirmat realitzarem aïllament
  • Rentat de mans
  • Per entrar a l'habitació ens col·locarem guants, bata, davantal i mascareta quirúrgica
  • Habitació individual, i si no es posible, aïllament de cohorts
  • Cal mantenir una distància, de com a mínim un metre entre els dos usuaris
  • Si el pacient surt de l'habitació, ho ha de fer amb mascareta quirúrgica i mans netes
  • Avisar el servei receptor de l'arribada d'un pacient que necessita de les precaucions

Altres mesures generals en contacte amb un pacient amb grip

  • Instrumental i aparells: el material clínic reutilitzable ha de ser d'ús exclusiu per a cada pacient. Després de l'alta, aquest material s'ha de netejar i desinfectar adequadament
  • Neteja de l’habitació: el personal de neteja ha d'utilitzar les mateixes mesures de protecció que el personal sanitari i material d’un sol ús.
  • Teixits i bugaderia: col·locar la roba en doble bossa de plàstic i embossar-la a l'interior de l'habitació.

Aquest any la grip arribarà abans i portarà com a dominant la variant del virus més perillosa i contagiosa (H3N2), segons les previsions del nord-americà Center for Disease Control and Prevention

La vacunació, una mesura altament eficaç per combatre la grip

La vacunació és la mesura de prevenció primària fonamental per prevenir la grip i les seves complicacions. Tanmateix, la resposta a les vacunes no és igual en totes les persones: és millor en individus joves i sans (efectivitat 70-90%), mentre que en la gent gran que no viu en residències i en malalts crònics ha mostrat una efectivitat entre el 30% i 70%. En les persones grans institucionalitzades, les vacunes han demostrat ser efectives en un 50-60% per prevenir l'hospitalització o la pneumònia i en un 80% per prevenir la mort per la grip. L'objectiu de l'estratègia de vacunació gripal a Catalunya és evitar les complicacions de la grip en persones amb patologies de base que es tradueixen en descompensacions, ingressos hospitalaris i morts. La vacunació del personal sanitari és clau per evitar la transmissió a les persones de risc i per protegir-se ells mateixos.