Participem en un projecte de telerehabilitació per facilitar la recuperació dels ictus

La investigació, que s'està duent a terme a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu i a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, vol millorar la situació dels pacients durant la fase de rehabilitació al seu domicili

El Servei de Rehabilitació està assajant una nova tecnologia de rehabilitació a distància per a persones que han patit un ictus. En l'estudi, que forma part d'un projecte de recerca liderat per l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'empresa Vodafone, hi participen un grup de pacients que estan sent tractats a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu (CHV) i a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic (FHSC).

Com funciona?

El sistema de telerehabilitació es basa en unes tauletes que porten instal·lades un conjunt d'aplicacions, intuïtives i fàcils d'utilitzar, amb les quals els pacients poden realitzar els exercicis de recuperació motora des del seu domicili. A través de la plataforma, el terapeuta envia de manera personalitzada al pacient els exercicis en format multimèdia (text, foto i/o vídeo). Aquest s'hi connecta des de casa quan vol iniciar la sessió i tots els exercicis que realitza queden gravats en vídeo, de manera que el professional pot supervisar la seva evolució i anar adequant el tractament.

Conveni d'innovació

La plataforma de telerehabilitació, batejada com a Mefacylita, és un projecte desenvolupat per Vodafone i per la Fundació Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut de Recerca, i és una de les principals innovacions que es van presentar al Mobile World Congress a nivell d'eSalut. El programa ja ha estat testejat amb èxit a l'hospital barceloní i, ara, també se'n podran beneficiar els pacients d'Osona gràcies al conveni que el servei territorial de Rehabilitació del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu han establert amb aquest centre per participar en el projecte de recerca.

Recuperar-se millor i més còmodament

L'objectiu de l'estudi és demostrar la utilitat d'aquesta tecnologia en la recuperació dels pacients i la seva contribució a millorar-ne els dèficits funcionals -motricitat fina, coordinació manual, patrons de moviment de les extremitats superiors- un cop ja han pogut tornar al domicili. Un aspecte clau si es té en compte que el procés de recuperació sol ser llarg i els afectats poden tenir dificultats per desplaçar-se.