Divulgar la importància de rentar-se les mans

Punt informatiu per ensenyar a fer una correcta higiene de mans a l'Hospital Universitari de Vic

La higiene de les mans és la mesura principal, més senzilla i eficaç per prevenir les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària (IRAS). Diversos estudis demostren com les mans actuen de vector en la transmissió d'infeccions: bé contaminant les superfícies que després tocaran els malalts, o bé en contactar amb superfícies o objectes contaminats i tocar després els malalts sense haver-nos-les rentat. 

Però, malgrat que la responsabilitat de la higiene de les mans correspon als professionals sanitaris, en el foment de les pràctiques òptimes d'higiene de les mans es recomana estimular la participació, el compromís i l'apoderament dels pacients.

Tens les mans netes?

Per això, al voltant del Dia Mundial de la Higiene de Mans, el passat 4 de maig es van realitzar als centres del CHV diverses activitats per a professionals i pacients sota el lema "És a les vostres mans prevenir la septicèmia en l'atenció sanitària". A les entrades de l'Hospital Universitari de Vic (HUV) i de l'Hospital de Manlleu es van habilitar punts informatius per ensenyar a rentar-se adequadament les mans i on es podien comprovar els resultats amb làmpades ultraviolades, una activitat va comptar amb el suport d’alumnes d'Infermeria de la UVic-UCC. Així mateix, a l'HUV es van exposar les fotografies guanyadores del Concurs fotogràfic d'higiene de mans que organitza cada any el Consorci entre els seus treballadors, i es van distribuir exemplars de l'Auca del Rentat de Mans als diferents espais d'atenció pediàtrica.

Activitats infantils a Manlleu

L'activitat principal pel Dia Mundial de la Higiene de Mans va tenir lloc a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, on els alumnes d'infantil de l'escola El Carme Vedruna van participat en una activitat amb els usuaris de la Residència Aura i de l'Hospital de dia. I és que, enguany, a més d'incidir sobre professionals i pacients, els centres del CHV fan extensiva també als més petits la seva campanya per fomentar aquest hàbit, senzill però molt eficaç, per prevenir infeccions. Avis i infants van cantar junts una cançó sobre els bons hàbits en el rentat de mans i, al final, se'ls va regalar una auca i un punt de llibre que expliquen amb un llenguatge adaptat els passos a seguir per rentar-se bé les mans. Al vestíbul del centre també s'hi van exposar els dibuixos que van fer els nens i nenes durant l'activitat d'higiene de mans que va realitzar a l'escola, a primers d'abril, la infermera de control de la infecció Anna Besolí.