L'Hospital Universitari de Vic remodela l'Àrea Quirúrgica

El nou bloc quirúrgic s'ha equipat amb la tecnologia més avançada per millorar el confort i la seguretat tant dels pacients com dels professionals que hi treballen.

L’estiu sempre acostuma a ser un bon moment per a les reformes. L’Hospital Universitari de Vic va aprofitar els mesos de juliol i agost per remodelar la part més antiga de l’Àrea Quirúrgica, una actuació que va consistir en la modernització de quatre quiròfans, la reforma integral de la URPA (Unitat de Reanimació Post-Anestèsica), l’adequació de la xarxa d'instal·lacions i canalitzacions de les sales d'operacions, així com la millora del sistema de climatització i filtratge d'aire de dos dels quiròfans més avançats.

Quiròfans equipats amb la tecnologia més avançada i capdavantera

Dels set quiròfans que hi ha a l'Àrea Quirúrgica de l'HUV, se n'han remodelat quatre (els altres tres són més moderns i no han requerit actuació). La reforma va consistir en la renovació de parets, sostres i terres; l'automatització del sistema d'obertura de portes; la modernització d'aparells (com un sistema tancat d'aspiració de fluids o una envasadora al buit de mostres en formol per Anatomia Patològica); la millora del sistema d'esterilització i transport intern de material entre quiròfans; i la instal·lació de tecnologia d'il·luminació led amb un nou sistema de codificació per colors. En dos dels quiròfans reformats s'hi ha instal·lat a més un nou sistema de climatització, ventilació i filtratge d'aire amb pressió positiva i flux laminar, un mètode emprat en els quiròfans d'última generació que permet garantir al màxim l'esterilitat.

Una sala de despertar amb vistes i llum natural

Quan una persona acaba de ser operada, ha d'estar en observació entre 2 i 7 hores a la sala de despertar o URPA (Unitat de Reanimació Post-Anestèsica), abans de ser traslladada a hospitalització. Aquesta unitat, integrada a l'Àrea Quirúrgica, també ha estat totalment reformada amb una inversió important en tota la xarxa d'instal·lacions, mobiliari i un nou control d'infermeria. La unitat té capacitat per a 11 pacients i compta amb vistes exteriors i llum natural, fet que facilita la recuperació i un major confort del pacient.

Nous accessos i espais comuns més funcionals i còmodes

Les obres al bloc quirúrgic han servit també per condicionar altres espais de treball com les sales d'informes i de descans del personal, els magatzems, muntacàrregues, les zones de rentat, neteja i esterilització, així com els accessos i la senyalètica.

Amb aquesta remodelació, que ha costat prop de 500.000 euros, l'Àrea Quirúrgica de l'HUV compta amb uns quiròfans més moderns i avançats, fet que repercuteix favorablement en la salut dels pacients i, alhora, en la comoditat i seguretat dels professionals que hi treballen cada dia.

Aspecte dels nous quiròfans després de la reforma, poques hores abans d'entrar en funcionament
La Unitat de Reanimació Post-Anestèsica (URPA) en funcionament després de la remodelació