Un any marcat per la finalització del contracte del SAD d’Osona i l’adaptació al nou context

A partir de l'1 de març de 2021, la FADO va deixar de prestar el Servei d'Ajuda a Domicili (SAD) públic d'Osona que venia fent des de juliol de 2011, quan es va adjudicar per primera vegada la seva gestió. En aquest temps, s'ha construït a Osona una xarxa d'atenció domiciliària eficaç, equitativa i eficient. Un servei que cada any assisteix, cuida i dona suport a prop d'un miler de persones i les seves famílies. I que ho fa fet amb la màxima professionalitat, qualitat i proximitat, aportant-los benestar per millorar la seva vida diària. 

El SAD d'Osona té moltes peculiaritats que el fan diferent: és un servei integrat per a tots els ciutadans de la comarca; disposa d’un model de planificació flexible en base a les necessitats de cada moment en relació a les activitats bàsiques de la vida diària i també les instrumentals; i cobreix els 365 dies de l'any -fet que ha fet possible donar cobertura pública a persones amb alts nivells de dependència que volen romandre al seu domicili-. 

Ha estat un privilegi per la FADO poder contribuir a fer gran el SAD d'Osona i poder comptar amb un equip humà de professionals que ho han fet possible i a qui volem agrair tot el que han fet i el que seguiran fent per cuidar dels qui més ho necessiten.

El projecte per la posada en marxa d'aquest servei va ser precisament la raó per a la creació d'aquesta Fundació el novembre de 2010. Aquesta línia d'activitat, a més, ha estat la principal, amb molta diferència, dins l'abast de l'entitat. Per aquest motiu, la conjuntura que s'obre amb la finalització d'aquest contracte de gestió comporta necessàriament dur a terme una reformulació de la visió i de les estratègies de futur de l'entitat.

Paral·lelament a aquest procés de revisió estratègica, ha calgut adaptar el model organitzatiu de l'entitat al nou context amb l'aprovació d'un nou organigrama que simplifica la part de l'estructura de gestió de l'activitat assistencial, que es concentra ara en la línia d'activitat diürna, amb la gestió del centre de dia de l'Ajuntament de Vic i els dispositius de la Xarxa Espais Activa't del Consell Comarcal d'Osona. El 2021 ha suposat doncs la consolidació de nous lideratges, destacant la incorporació de Montse Blasco com a coordinadora del comitè tècnic de FADO, gràcies al conveni amb la Fundació Hospital de la Santa Creu, i la incorporació d'Helena Güell com a directora tècnica del centre de dia Sant Jordi i d'Elisabet Escala com a directora tècnica dels Espais Xarxa Activa't. Totes elles han dut a terme una gran tasca que ha fet possible posar al dia i potenciar de forma notable tots aquests equipaments.

Malgrat haver superat la part més crua de la pandèmia, la crisi de la COVID-19 encara ha tingut impacte en moments concrets de l'any i volem destacar l'esforç de l'equip humà per minimitzar-ne els seus efectes. Un esforç que ha fet possible tancar l'exercici amb un resultats que mostren una progressiva recuperació de l'activitat però amb unes dades econòmiques d'explotació molt ajustades per l'infrafinançament del centre de dia Sant Jordi de l'Ajuntament de Vic, que manté els ingressos limitats pel preu d'adjudicació del concurs públic del 2012 mentre els costos continuen creixent. En aquest sentit, cal continuar mantenint l'esforç de tots per assegurar la sostenibilitat de l'entitat i garantir-ne l'equilibri patrimonial.  

Tot plegat fa que les dades del 2021 no són comparables a les d'exercicis anteriors, amb un impacte en l'activitat molt rellevant per la finalització de la gestió del SAD, amb el corresponent impacte en la composició de l'equip humà i en els resultats econòmics, i la progressiva recuperació de l'activitat en la línia d'atenció diürna que no assoleixen però encara els resultats d'abans de la pandèmia.

Gràcies doncs a tot l'equip humà que amb el seu esforç i convicció ha fet possible tancar un exercici també complexe i que aquesta institució continuï aportant valor en la millora de la qualitat de vida i del benestar de molts ciutadans de la comarca.     
 

PATRONAT DE LA FUNDACIÓ ASSISTENCIAL D’OSONA (FADO)
Presidenta Anna Erra i Solà
Vicepresident Àlex Garrido i Serra
Vocals

Margarita Franch i Ferrés

Núria Homs i Molist

Daniel Pérez Gallardo

Pere Prat i Boix