← Altres notícies

En guàrdia contra el maltractament a la gent gran

L'equip de Treball Social del Consorci Hospitalari de Vic ha participat en la comissió mixta impulsora de la campanya "Tracta'm bé" que té com a objectiu afavorir el bon tracte a les persones grans en tots els àmbits de la societat.

S'estima que un 10% de la població de la tercera edat pateix maltractament silenciat o en ocasions és víctima de comentaris impertinents, desqualificacions o fins i tot situacions d'abús. Per mirar de promoure el bon tracte i el respecte cap a la gent gran i conscienciar a la ciutadania, l'Ajuntament de Vic juntament amb una comissió mixta formada per professionals dels serveis vinculats amb les persones grans, entre els quals el CHV, han presentat la campanya 'Tracta'm bé', que vol prevenir els maltractaments a les persones grans, sensibilitzar la població, promoure el respecte i detectar i donar resposta a possibles casos d'abús vers aquest sector de la població.

El CHV forma part de la Taula de Salut Comunitària de Vic, que l'any 2018 va presentar un Diagnòstic de Salut Comunitària a Vic amb l'objectiu d'identificar els reptes que calia afrontar per millorar la salut i el benestar de les persones de la ciutat. Segons l'estudi, un dels aspectes prioritaris a tenir en compte va ser el de l'atenció a la gent gran, fet que va donar peu a la creació d'una comissió específica i al desenvolupament del projecte "Tracta'm bé". La nostra institució està present a la comissió de gent gran gràcies a Tina Vivo, treballadora social del CHV, i també a la pròpia Taula de Salut Comunitària, amb Sílvia Carbonell, cap d'Alternatives a l'Hospitalització, i Carme Guiteras, Cap de la Unitat de Treball Social.

La campanya "Tracta'm bé" s'ha donat a conèixer aquestes setmanes amb diverses accions. Una primera part de la campanya s'ha batejat com a "Situacions amb tracte". Són una sèrie de 8 pòsters amb una frase i una fotografia que exemplifiquen escenes quotidianes amb un tracte positiu envers les persones grans. Aquests pòsters es distribuiran per diferents comerços de Vic, que s'adheriran a la campanya amb la col·locació d'un distintiu al comerç, amb l'objectiu de conscienciar i de teixir una xarxa d'establiments amb tracte que puguin ser detectors de situacions de maltractament.

“Tracta’m bé” es nodreix de dues accions més per poder arribar a tots els actius que formen la societat: "Aules amb tracte", que són un recull d'històries de ficció per donar a conèixer els diferents tipus d'abusos que pot patir la gent gran, i "Relats amb tracte", que pretén treballar de forma lineal entre els centres sociosanitaris, els centres de dia i els centres educatius de Vic.

Foto de grup de les persones participants als cartells de la campanya "Tracta'm bé"