← Altres notícies

El servei d'ORL creix i es renova amb més adjunts i noves consultes

A principis de juliol s'han començat a posar en marxa de forma progressiva els nous consultoris d'Otorrinolaringologia ubicats a la planta baixa de l'edifici C de la Clínica de Vic.

En l'últim mig any, el Servei d'Otorrinolaringologia del Consorci Hospitalari de Vic ha duplicat el nombre d'adjunts, fet que ha permès incrementar el volum d'activitat amb una mitjana setmanal de 300 visites. La incorporació recent de dos nous especialistes i l'adquisició de nous aparells ha facilitat que el servei s'hagi pogut dividir en sotsespecialitats (Otoneurologia, Otologia, Rinologia i Oncologia de cap i coll) i que es puguin oferir noves tècniques i més proves diagnòstiques. Aquestes millores permetran oferir una atenció més integral i completa als pacients i es reduiran les derivacions a altres hospitals.

Consultes externes

Aquest mes de juliol es comencen a posar en marxa de forma progressiva els nous consultoris d'Otorrinolaringologia ubicats a la planta baixa de l'edifici C de la Clínica de Vic. Una part de l'antic espai de Rehabilitació s'ha remodelat per instal·lar-hi tres consultoris per a visites amb l'especialista d'ORL, una sala de proves d'audiometria, i una sala d'espera amb capacitat per a una dotzena de pacients. Aquests espais funcionaran cada matí de dilluns a divendres i tres tardes a la setmana. Es treballa per habilitar un sistema de consulta externa més àgil i resolutiu en què les proves diagnòstiques ja es puguin realitzar en la primera visita del pacient si així es considera.

Otoneurologia

Dins del servei d'ORL, s'ha creat la nova Unitat d'Otoneurologia per al tractament dels trastorns de les patologies de l'oïda interna que poden generar vertigen i desequilibris. Per fer-ho, el CHV ha adquirit nous aparells: el Vídeo HIT (monitoritza el moviment dels ulls per avaluar el funcionament dels reflexes que produeixen el vertigen); i la Videonistagmografía - VNG (mesura els moviments oculars involuntaris i detecta trastorns del sistema vestibular).

Patologia lacrimal

S'ha habilitat la nova Consulta de Patologia lacrimal, juntament amb Oftalmologia, per als pacients amb afectacions en el sistema de drenatge de les llàgrimes. En aquest camp, s'introduirà la nova tècnica Dacriocistorrinostomía (DCR) amb làser, un procediment quirúrgic que es realitzarà a Intervencionisme a l'HUV i que consisteix en la creació d'un nou conducte de drenatge de la llàgrima (dels ulls al nas) indicat per als pacients amb obstrucció de la via lacrimal.

Oncologia de cap i coll

Es vol potenciar una Unitat de Diagnòstic Ràpid de tumors d'Otorrinolaringologia. S'han adquirit tres nous fibroendoscopis flexibles de fibra òptica i llum NBI que permeten explorar la profunditat de la fossa nasal (des de la punta del nas fins l'estómac) i detectar possibles alternacions. Els aparells registren imatges en vídeo molt útils per explicar al pacient la naturalesa de la patologia o per portar un registre que permeti valorar l'evolució de la malaltia i els tractaments. La incorporació d'aquesta nova tecnologia i de nous adjunts sotsespecialitzats permetrà millorar el diagnòstic i el tractament dels tumors oncològics de cap i coll, que en funció de la complexitat del cas s'abordaran de forma coordinada juntament amb l'Hospital Clínic de Barcelona. Al CHV ja es poden realitzar també les laringectomies i els buidaments cervicals. Fins ara, la majoria dels casos es derivaven a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona.