← Altres notícies

Participem en el programa 'Fes-ho bé' per promoure la salut entre infants i adolescents

Osona reprèn el programa de promoció de la Salut 'Fes-ho bé', que va quedar interromput per la pandèmia, i ho fa de la mà d'una quinzena d'agents de salut, món local, educació, esports i tercer sector, ente els quals el Consorci Hospitalari de Vic.

Promoure l'alimentació saludable, l'activitat física i altres factors que influeixen en la prevenció de l'obesitat infantil i juvenil a Osona és l'objectiu del programa 'Fes-ho bé' que aquesta setmana s'ha presentat en un acte al Consell Comarcal d'Osona. En el projecte hi participen 15 institucions, entitats i organismes vinculats a la salut, el món local, l'esport i l'ensenyament de la comarca.

El programa es va crear a finals de 2019 però l'impacte de la Covid va frenar la seva implantació. Ara, els organismes que el van promoure reprenen la col·laboració per incidir en els hàbits dels més joves. Sota el lema "A Osona ho fem bé tot l'any", s'han presentat accions que es volen fer al llarg de tot l'any en base a tres eixos:

  • coordinar missatges de salut amb infografies i missatges sobre temàtiques relacionades amb hàbits saludables
  • fer propostes de salut que tinguin presents les 266 accions i espais de la comarca inclosos al Mapa d'actius en salut de la Generalitat
  • fer créixer la marca 'fes-ho bé', una marca comuna per a les accions de salut per a joves i infants d'Osona que es puguin empènyer des de diferents àmbits

La imatge del programa 'Fes-ho bé' recull els pilars de salut: una alimentació saludable, exercici físic, dormir adequadament i també una bona salut emocional. Segons la delegada de Salut a la Regió Sanitària Catalunya Central, Imma Cervós, "son elements clau en la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia. Ara, sortint d'una pandèmia, hem de ser més conscients que mai, de la necessitat de tenir cura de la nostra salut".

El programa es troba en fase pilot i va ser presentat al Pla de Salut 2021-2025 com una de les experiències de treball en col·laboració a Catalunya.

L'obesitat infantil, un problema que cal abordar des de diferents àmbits

A Osona, un de cada quatre nens i nenes en edat escolar té un excés de pes. D'aquests la meitat són situacions de sobrepès mentre que la resta són casos d'obesitat, amb el greuge que comporta per a la salut. Els nens i nenes que pateixen obesitat, i que a Osona representen un 11%, tenen moltes més probabilitats de ser obesos també en edat adulta i per tant, un risc més alt de contraure malalties com per exemple la diabetis, malalties cardiovasculars, càncer o artrosis.

El president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Carles Rodríguez va remarcar durant l'acte la importància de donar a conèixer el programa, que compta amb el suport dels ajuntaments de Vic, Torelló i Manlleu, per tal que es faci extensiu als 50 municipis de la comarca.

La responsable de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública, Dolors Coll, va esmentar que "per treballar l'obesitat ens convé una coordinació intersectorial i des de diferents nivells. Això és el que vol fer el Fes-ho bé, ser un paraigües de les accions que es fan a Osona. Tot el que suma és bo per al projecte".