← Altres notícies

Al CHV, trenquem el biaix: les dones són majoria en els càrrecs directius

La institució reforça el seu lideratge femení, amb un Comitè de Direcció paritari i dos de cada tres direccions, àrees, serveis i unitats encapçalades per comandaments femenines.

El Consorci Hospitalari de Vic s'ha sumat un any més a la campanya internacional pel Dia Internacional de les Dones, que enguany portava per lema "Break the bias" - en català, "Trenca el biaix"- per fer èmfasi en la importància d'eliminar les desigualtats, prejudicis i discriminacions que pateixen les dones arreu del món en àmbits diversos com el social, el laboral o l'educatiu.

En aquest sentit, el lideratge femení a la institució ha anat creixent progressivament durant els últims anys. Avui, fruit dels darrers canvis en l'organigrama, també és una realitat en els llocs de més responsabilitat: per primer cop tenim un Comitè de Direcció paritari, ja que 6 dels seus 12 membres són dones, entre elles la gerenta.

Més enllà del Comitè de Direcció, el lideratge femení és majoritari en els nivells de comandament assistencial: un 67% de les direccions, àrees, serveis i unitats estan encapçalades per dones. Aquest percentatge disminueix lleugerament fins al 63,5% quan sumem la resta de departaments no assistencials.

Testimonis #BreakTheBias

Per sumar-nos a les reivindicacions del 8-M i fer visible l'elevada presència de dones al CHV, hem compartit a les nostres xarxes socials corporatives (Facebook i Instagram) les imatges de professionals amb els braços creuats amb l'etiqueta de la campanya internacional (#BreakTheBias). En paral·lel, també hem compartit els testimonis d'alguns dels principals càrrecs directius per destacar, a través de les seves paraules, la importància de la presència femenina en tots els nivells del sistema sanitari, també en les posicions més altes de responsabilitat i lideratge, per trencar amb els estereotips i prejudicis.

A continuació, ens donen algunes pinzellades de la seva trajectòria i sobre com veuen el paper de les dones en el lideratge:

Sara Manjón, gerenta

"La gestió d'equips m'apassiona i estic convençuda que les persones unides i treballant amb un objectiu comú son capaces de totes les transformacions i millores que es proposin. No havia pensat mai que seria gerent, i menys d'un centre sanitari, tenint en compte que la majoria de gerents d'hospitals són metges i a més homes. El primer cop que vaig entrar al sector de la salut em va apassionar i amb molta escolta, esforç i ganes d'aprendre vaig tenir la sort de trobar-me bons caps i companys."

Rosa Morral, directora Assistencial

"Com a dona, aquest camí no ha estat gens fàcil. Perquè és cert que hi ha un sostre de vidre, i en el meu cas gràcies a la meva parella i a la meva família ha estat possible superar-lo. A més, també l'he pogut trencar en la mesura que els meus caps d'abans i d'ara m'han recolzat i donat les eines per a fer-ho. I sobretot destaco la gran importància que té per a mi poder-me envoltar dels millors professionals, dels quals aprenc i intento créixer cada dia."

Fina Carbonell, directora d’Infermeria

"L'estil del lideratge femení es basa, especialment, en estimular la participació i la motivació dels col·laboradors; en reforçar l'autoestima i la pròpia acceptació del rol; en compartir tasques, informació i poder amb els membres de l'equip. Les dones aportem als càrrecs un estil més cooperatiu i col·laboratiu, molt menys competitiu que en els homes i, per tant, menys personalista i jeràrquic, a més d'utilitzar més la intuïció i l'empatia, combinada amb la racionalitat, per a la resolució de problemes i conflictes."

Núria Roger, directora de Transferència de Coneixement

"M'encanta el perfil de dones lluitadores amb les quals he treballat i treballo i que ajuden cada dia a tirar els projectes endavant en tots els nivells. Valoro moltíssim l'esforç i l'energia en organitzar-se amb la feina, les parelles, els fills en l'edat de créixer i els pares quan es fan grans. La capacitat que tenim de superar situacions crítiques és immensa i espero que mai l'haguem d'utilitzar tota."