← Altres notícies

Sanitaris i cossos d'emergències i seguretat de la Catalunya Central es formen en l'abordatge d'alteracions de conducta

L'equip d'Osona Salut Mental col·labora amb la Fundació Althaia, els Mossos d'Esquadra, el SEM i Atenció Primària per formar els professionals de la Catalunya Central sobre com fer front a situacions amb persones que presentin alteracions conductuals. Les formacions a Osona es fan durant els mesos de maig i juny i està previst que hi participin prop de 500 persones.

Durant aquests mesos, més de 1.500 professionals sanitaris i membres dels cossos d'emergències i seguretat d'Osona i la resta de comarques de la Catalunya Central es formaran per aprendre a gestionar situacions fora de l'entorn hospitalari en què hi hagi implicades persones que presentin algun tipus d'alteració de conducta. Es tracta d'una iniciativa pionera liderada per la Direcció de Salut Mental de la Fundació Althaia, la Regió Policial Central dels Mossos d'Esquadra i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) amb la col·laboració de Transport Sanitari de Catalunya (TSC), els equips d'Atenció Primària i els serveis de salut mental del territori.

A la comarca d'Osona, les sessions formatives les imparteixen professionals d'Osona Salut Mental, el SEM i els Mossos d'Esquadra i compten amb una part teòrica i una altra de pràctica amb tallers grupals i treball a partir de vídeos de simulació. La formació s'adreça a agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local i a professionals del SEM, TSC, d'Atenció Primària, d'Urgències i de Salut Mental.

Com detectar signes d'alarma que facin pensar que una persona està patint una alteració de conducta, com han d'actuar els cossos d'emergències i seguretat per tal que l'abordatge sigui segur i de qualitat, i quins són els procediments tant policials com sanitaris que es posen en marxa davant d'aquests casos són algunes de les qüestions que es tracten a les formacions. L'objectiu de la iniciativa és augmentar el coneixement sobre les alteracions psíquiques associades a les alteracions de conducta, evitar l'estigmatització de persones amb problemes psicològics, reforçar la coordinació entre tots els agents implicats i donar eines per gestionar aquestes situacions minimitzant l'ús de la força i les contencions mecàniques.

En aquest sentit, es posa especial èmfasi en l'abordatge verbal, és a dir, en estratègies que facilitin la comunicació i la interacció com a mitjà de mediació al llarg de tot el procés. Cal tenir en compte que les alteracions de conducta en ocasions són expressió d'un episodi agut d'una malaltia psicològica o orgànica, però d'altres vegades es deuen a d'altres situacions.

A Osona ja s'han celebrat dues de les quatre sessions programades, amb la participació d'un centenar de persones en cada sessió. Les properes sessions tindran lloc el 27 de maig i el 3 de juny.

Enregistrament d'un dels vídeos emprats en les simulacions
Moment de la formació teòrica a la sala d'actes de l'Hospital Universitari de Vic