← Altres notícies

El model del CHV, exemple de bones pràctiques ambientals al sector sanitari

L'ús de fonts d'aigua i ampolles reutilitzables i la col·laboració social amb la bugaderia Calandra i la Fundació Dr. Trueta per substituir el plàstic per bosses de roba són les iniciatives que vam presentar en una formació d'economia circular impulsada per l'organització Health Care Without Harm (HCWH) Europe.

Amb l'objectiu de compartir experiències per promoure un sector sanitari més sostenible i amb una menor petjada de carboni, l'organització internacional Health Care Without Harm (HCWH) Europe ha celebrat recentment un taller formatiu sobre economia circular per a centres sanitaris de l'Estat espanyol. Durant la trobada, que va tenir lloc el 19 de gener a Madrid, es van compartir les millors pràctiques sostenibles escollides per HCWH, entre les quals les que hem impulsat recentment des del Servei de Prevenció i Medi Ambient per reduir el consum de plàstics al CHV.

Durant la nostra presentació, vam compartir els bons resultats obtinguts amb la campanya #Delaixeta, que amb el repartiment d'ampolles sostenibles entre els professionals i la instal·lació de més fonts d'aigua ens va permetre estalviar més de 14.500 ampolles de 1,5 litres durant l'any 2022, l'equivalent a 3 tones de plàstic i 18 tones de CO2.

A la trobada també vam donar a conèixer les col·laboracions socials amb la bugaderia Calandra i la Fundació Dr. Trueta per reduir el consum de plàstics en el transport de peces tèxtils, dues iniciatives que ens permeten, de retruc, ajudar en la inserció social de persones amb discapacitat. Fins al moment, s'han substituït totes les bosses de plàstic amb les que es porta la roba neta fins als diferents centres i s'han començat a substituir les bosses de plàstic per unes de tela per recollir la roba bruta a la planta privada de l'HUV i al servei de Rehabilitació (amb previsió d'ampliar-ho a totes les plantes). Un altre projecte destacat, és la col·laboració amb la Fundació Dr. Trueta, que dona una segona vida a roba malmesa dels nostres centres per confeccionar bosses per al transport de socs. De moment, aquest últim projecte s'ha implantat a la Clínica de Vic i s'espera poder-lo fer extensiu a la resta de centres del CHV.

El CHV col·labora amb HCWH Europe des de fa tres anys, quan es va incorporar a la Xarxa Global d'Hospitals Verds i Saludables, una comunitat d'hospitals, sistemes de salut i organitzacions professionals i acadèmiques que treballa per reduir l'impacte ambiental derivat de l'activitat sanitària.