← Altres notícies

Compartim el model d’economia circular del CHV a l’Assemblea General de la Xarxa d’Hospitals Verds i Saludables

La trobada celebrada a Brussel·les va tractar l'impacte dels centres sanitaris en el canvi climàtic, l'ús de fàrmacs segurs i l'economia circular, àmbit aquest últim en què es van presentar algunes de les iniciatives que impulsem per reduir el consum de plàstic d'un sol ús.

El Consorci Hospitalari de Vic va participar el dijous 13 d'abril a l'Assemblea General de la Health Care Without Harm (HCWH), l'organització que gestiona la Xarxa d'Hospitals Verds i Saludables (GGHH), una comunitat mundial d'hospitals, sistemes de salut i organitzacions professionals i acadèmiques compromeses amb la reducció de l'impacte ambiental derivat de l'activitat sanitària.

La trobada va tenir lloc a la seu central de la HCWH Europe, a Brussel·les, i va posar sobre la taula els tres grans eixos d'acció de l'organització davant els membres que hi van assistir de forma presencial i telemàtica: els fàrmacs menys perillosos, el canvi climàtic i l'economia circular.

En la posada en comú d'experiències, la tècnica de Medi Ambient i Eficiència Energètica, Anna Fuster, del Servei de Prevenció i Medi Ambient, va presentar algunes de les iniciatives en matèria d'economia circular que estem duent a terme al CHV:

  • Foment del consum d'aigua amb ampolles reutilitzables, que ha suposat al CHV un estalvi de fins a 14.500 ampolles de 1,5L en un any, equivalent a un estalvi de 18 tones de CO2 anuals.
  • Substitució de les bosses de plàstic de roba neta provinent de la bugaderia per tires de cartró i les bosses de plàstic de roba bruta de plantes per bosses de roba. Aquestes iniciatives han suposat un estalvi de 378 kg de plàstic anuals.
  • Sistema de lloguer de carmanyola Bûmerang implantat amb el proveïdor de restauració per als menús dels professionals, a més de poder fer ús dels envasos portats de casa.
  • Substitució dels contenidors de plàstic de 60 litres de residu biològic per contenidors reutilitzables, amb un estalvi anual de fins a 9.000 euros i 14 tones de CO2.
  • Aprofitament de la roba malmesa per a la confecció de bosses per transportar els socs nets de l'Àrea Quirúrgica. La iniciativa té una doble vessant, ambiental i social, en tant que la confecció la fan professionals de la Fundació Dr. Trueta, que ocupa persones amb discapacitat psíquica.

Globalment, les diverses iniciatives impulsades recentment han suposat un estalvi d'unes 50 tones de CO2, l'equivalent a gairebé 4.500 viatges d'anada i tornada de Vic a Barcelona.

Un dels reptes principals per reduir l'impacte ambiental en l'àmbit sanitari és la introducció de la circularitat en l'àmbit assistencial, amb la cobertura quirúrgica, els EPI reutilitzables o la substitució de material d'un sol ús per material esterilitzable, entre d'altres. Queda molt camí per recórrer, amb actuacions de gran impacte. Amb el compromís ferm del CHV a tots nivells i l'acompanyament de la Xarxa d'Hospitals Verds i Saludables, esperem fer-ho possible.