← Altres notícies

L'innovador sistema per identificar, a primer cop d'ull, els riscos del pacient ingressat

Les habitacions dels hospitals d'Osona incorporen uns dispositius, amb avisos visuals als capçals de llit, que permeten reconèixer de manera ràpida aspectes clau per a la seguretat dels pacients.

Conèixer si un pacient pateix disfàgia, té risc d'úlceres per pressió o se l'ha de mobilitzar amb ajudes tècniques és essencial per garantir la seva salut i seguretat durant l'estada a l'hospital. Aquests avisos consten als sistemes d'informació assistencial i als mòbils clínics que porten les infermeres, però és important que els conegui qualsevol professional que interactuï amb aquesta persona i també els seus acompanyants. Encara més: és bàsic que tothom els tinguin presents en tot moment i de manera molt visible.

Això és el que permet el nou sistema d'identificació de riscos i avisos que s'ha incorporat a totes les habitacions de l'Hospital Universitari de Vic, l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i l'Hospital Sant Jaume de Manlleu.

El sistema és senzill i, alhora, molt pràctic: consta d'unes guies metàl·liques que van col·locades als capçals de cada llit, dins les quals hi ha una desena de rètols amb els diferents riscos i avisos: només cal girar-los per indicar que estan "actius". Aquesta "ajuda visual" complementa els sistemes digitals i connectats d'hospitalització per reforçar encara més la seguretat dels pacients i facilitar l'assistència.

El projecte per millorar la identificació de riscos en pacients hospitalitzats l'han desenvolupat, de manera col·laborativa, els equips d'Infermeria dels tres hospitals i el departament de Comunicació de CHV-FHSC-SAS. Una innovació que s'emmarca en el Repte 2 del Pla Estratègic 2023-2026 d'aquestes institucions.