← Altres notícies

La música, un record que no s'oblida

Aquest dijous 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer. Els diferents centres del CHV-FHSC-FADO se sumen a la commemoració d'aquest dia i us conviden a participar en les diverses accions que han impulsat per sensibilitzar a la població sobre aquesta malaltia, que és la forma més comuna de demència en les persones grans.

La música té una força inabastable, és el darrer record que oblidem i té el poder de fer-nos reviure aquells moments que se'ns han aferrat a la memòria i de fer-nos retornar al nostre passat amb un somriure. Per això, des de la Residència Aura de Manlleu han escollit la música com una de les activitats impulsades en el marc del Dia Mundial de l'Alzheimer, entre moltes altres activitats que detallem a continuació, distribuïdes per àmbits i centres:

Residències

Residència Aura

  • Concert musical amb Cinto Espejo. 21 setembre a la tarda. Adreçat a residents i familiars.
  • Arbres dels records. Uns murals que pretenen visibilitzar la problemàtica i trobar maneres de facilitar el record a les persones que pateixen la malaltia.

El Nadal

  • Projecció del documental Paris 70.
  • Exposició d'imatges Cicle Vital. Professionals, familiars i persones grans han portat 3 fotografies de diferents moments de la seva vida i estan exposades a la planta 0. La idea és fer el "joc" d'endevinar qui és qui.

Les nostres residències ofereixen atenció integral a la demència. Tant la residència El Nadal de Vic com l'Aura de Manlleu disposen d'unitats especialitzades on resideixen les persones amb Alzheimer. L'atenció a aquestes persones s'aborda de forma integral i des de totes les perspectives en tots els espais, unitats i àmbits de la residència. L'objectiu és preservar la màxima funcionalitat de la persona per a realitzar les activitats de la vida diària de la manera més autònoma possible, exercitar la memòria per a endarrerir el deteriorament cognitiu (en la mesura del possible) i facilitar l'oci i una xarxa social de suport.

A la Residència Aura, més de la meitat (62%) dels residents pateixen algun tipus de demència. Dels 126 residents de la Residència Aura, 78 persones tenen demència i 45 estan diagnosticades d'Alzheimer. A El Nadal, dels 144 residents, 91 persones tenen diagnòstic de demència i/o Alzheimer (63,19%). És a dir, tenim 39 persones amb demència i 52 amb Alzheimer.

Atenció intermèdia

HUSC i HSJM

Els malalts d'Alzheimer són pacients amb múltiples necessitats, sanitàries i socials, i grans freqüentadors dels recursos. A Osona tenim un entorn comunitari amb els equips de primària amb competències pel diagnòstic i seguiment de les necessitats dels pacients amb demència. Així mateix, disposem de dos centres especialitzats, l'Hospital Sant Jaume de Manlleu i l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, on es disposa d'unitats de diagnòstic i seguiment, i llits d'hospitalització per atenció a les crisis, on treballem en equips multidisciplinaris.

Les persones amb demència per les seves característiques són el paradigma de persones que es beneficien de l'atenció centrada en la persona. En l'atenció especialitzada treballem per establir plans d'atenció individualitzats segons les característiques del pacient i els seus valors i preferències. Essent els cuidadors d'aquestes persones un element fonamental en la seva cura i abordatge de les necessitats, pel que treballem amb l'objectiu de millorar la seva experiència com a cuidadors.

Amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, aquest dijous 21 de setembre tindrà lloc a l'HUSC, a les 14:00h, una sessió bibliogràfica en la qual els nostres residents parlaran d'articles relacionats amb l'Alzheimer. Tindrà lloc a la biblioteca de l'HUSC i estarà oberta a tothom, també es retransmetrà per Zoom.