← Altres notícies

El suïcidi, eix de les III Jornades interdisciplinàries de salut mental a la Catalunya Central

Osona acollirà la primera de les cinc sessions que enguany tractaran els suïcidis i els desafiaments que comporten. És la tercera edició d'unes jornades que coordinen entitats dels àmbits de la salut, ja sigui especialistes en salut mental, emergències mèdiques o atenció primària i comunitària, mossos d'esquadra i ensenyament que s'adrecen a professionals que tracten directament amb situacions de risc de suïcidi.

Des del juny de 2014 fins al setembre de 2023, s'han registrat 1.584 pacients i 1.842 episodis a l'aplicació que controla els casos de codi risc suïcidi a la Catalunya Central. L'augment de suïcidis consumats, d'intents i d'autolesions és un problema que preocupa els professionals que han de tractar directament amb situacions de risc suïcidi. L'equip de treball sobre salut mental a la Catalunya Central l'integren especialistes de l'àmbit de la salut com són els equips de Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Althaia, Sagrat Cor de Martorell, i Consorci Sanitari de l'Anoia, així com també des de l'atenció primària i comunitària de l'ICS Catalunya Central, Centre Sanitari del Solsonès, i les EBA Vic Sud i Centellas, Salut Pública, Servei Català de la Salut i els equips d'emergències com són Sistema d'Emergències Mèdiques, Transports Sanitaris de Cayalunya i Mossos d'Esquadra.

Tots ells han empès les III Jornades interdisciplinàries de salut mental a la Catalunya Central per tractar els suïcidis i els desafiaments que comporten. Aquestes jornades, obertes també a professionals dels àmbits de justícia i ensenyament, intenten posar sobre la taula la realitat amb que es troben els professionals en el seu dia a dia.

Les jornades, a Vic, Santa Margarida de Montbui, Manresa i Berga

Facilitar l'accés al contingut de les jornades, intercanviar impressions i conèixer experiències que hi ha al territori són els principals objectius que s'ha plantejat l'equip transversal que hi ha darrera de la seva organització. Per això en aquesta nova edició s'han mantingut unes jornades úniques, però que es repetiran en cinc sessions amb dates diferents. El dia 20 d'octubre es fan al recinte del Sucre de Vic; el dia 27, a Mont Àgora a Santa Margarida de Montbui; els dies 10 i 17 de novembre a la sala d'actes de la Fundació Althaia a Manresa; i el dia 24 de novembre, al pavelló Suècia de Berga. Les dues sessions de Manresa, a més, es podran seguir en línia o bé assistir-hi presencialment.

Entre els temes que es tracten a la jornada, hi ha un punt de situació actual amb les grans xifres i programes sobre suïcidi; els mites i realitats que hi ha a l'entorn d'aquesta problemàtica, els punts clau a tenir en compte per part dels professionals; l'adolescència; les conductes autolesives, l'atenció en situació de crisi, què fer després d'un suïcidi; la cura dels professionals que treballen amb situacions de risc de suïcidi i els desafiaments als que ha de fer front l'atenció primària i comunitària. 

La formació de professionals, la prevenció i el treball amb les famílies

La salut mental i el benestar emocional són elements prioritaris per al Departament de Salut, i per això estan entre els objectius tant del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, com de la Regió Sanitària Catalunya Central. En aquesta mateixa línia, el Departament ha desenvolupat el Pla de Prevenció del Suïcidi a Catalunya (2021-2025), que suposa un pas endavant en l'acompliment de les línies estratègiques de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en relació amb la prevenció del suïcidi, i que incorpora els aprenentatges del desenvolupament del programa Codi risc de suïcidi de Catalunya i d'altres experiències d'èxit en el sector.
Les jornades intersectorials que arriben aquesta any a la seva tercera edició són també un aspecte diferenciador del treball coordinat que es fa a la Catalunya Central per compartir noves eines i maneres de prevenir i donar resposta a situacions de risc de suïcidi.

Més informació