← Altres notícies

| Vadecor Talent

El CHV ha renovat el 70% dels comandaments mèdics assistencials en els últims 5 anys

La renovació respon a la voluntat de potenciar professionals amb gran expertesa i a un relleu generacional. Més de la meitat dels comandaments són dones, amb un lideratge de talent jove que es combina amb la solidesa i l'experiència que aporten els caps més veterans.

En els últims cinc anys, el Consorci Hospitalari de Vic ha dut a terme el relleu de 23 comandaments dels serveis mèdics, quirúrgics i de suport. Entre el 2018 i el 2023, s'han renovat el 70% dels caps de servei i coordinadors assistencials de les 32 posicions existents. Es tracta d'una aposta clara de la institució per potenciar professionals amb una gran expertesa, aprofitant també el canvi generacional que s'ha produït de forma natural.

Bona part dels nous metges i metgesses provenen d'altres hospitals de referència, i "han escollit el Consorci perquè creuen en el projecte transformador que estem vivint i volen formar-ne part. Aquí poden exercir la professió des de la seva experiència, en un hospital universitari amb grans reptes de creixement, que atén cada vegada patologies de major complexitat i que està compromès amb el treball territorial i en xarxa". Així ho assegura la directora assistencial, Rosa Maria Morral i afegeix "Bona part de les noves incorporacions són gent jove, amb motes ganes, energia, empenta i il·lusió per col·laborar en projectes transversals. Tanmateix, no podem oblidar els caps de servei amb més veterania, que estan amb nosaltres des de fa anys, que aporten serenor, experiència i coneixement. L'equip està ben equilibrat."

La fotografia actual del perfil d'aquests professionals amb responsabilitat al Consorci Hospitalari de Vic, pel que fa a edat i gènere és la següent: La mitjana d'edat és de 50 anys i més del 53% són dones, és a dir, 17 dels 32 comandaments actuals. I si parlem només de les noves incorporacions el percentatge puja fins al 65%, 15 dels 23 nous comandaments han estat en clau femenina. "Malgrat que el 70% dels estudiants de Medicina actuals són dones, en l'àmbit de comandaments no es reflecteix aquest percentatge en l'àmbit sanitari. A la nostra institució, això està començant a passar i s'està normalitzant, com també el model de lideratge femení", apunta la directora assistencial.

El Consorci Hospitalari de Vic ha impulsat importants polítiques de conciliació que han estat molt ben rebudes per tots els professionals que veuen recompensada la seva implicació. Tot i les dificultats de conciliació en el sector, oferint servei els 365 dies l'any, el CHV s'adapta a les necessitats personals i professionals de cadascun.

Una altra de les apostes de l'entitat és el posicionament en temes de docència, recerca i innovació i l'estreta col·laboració amb la Universitat de Vic, fet que suposa també un reclam per als professionals que volen combinar el vessant més assistencial amb la docència i la investigació. I ara, més encara, amb l'inici de l'activitat de l'IRIS-CC i la creació del Biobanc.

Qui són els nous caps de servei?

Aquests són alguns exemples dels perfils dels nous caps de servei assistencial:

Dina Barneto, cap de servei de Geriatria. Amb una dilatada trajectòria, treballa a l'Hospital de la Santa Creu de Vic des del 2002 i durant dues dècades s'ha dedicat a l'àmbit ambulatori com el d'hospitalització, especialitzant-se en l'atenció al pacient amb demència. Aquests vint anys d'experiència li han permès conèixer en profunditat el model d'atenció a les persones fràgils, complexes i amb malalties avançades, del qual a Osona som referents: "No es pot demanar més quan un té l’oportunitat de treballar en un territori que s'estima, una comarca referent en l'àmbit de la Geriatria i les Cures Pal·liatives, liderant un equip humà amb expertesa professional i gran caliu humà i amb el suport d'una direcció orientada a la ciutadania i als professionals", assegura la Dra. Barneto.

Irene Ribera, cap de Ginecologia i Obstetrícia; després de 17 anys treballant en altres centres de referència com Vall d'Hebron o l'Hospital Josep Trueta ha tornat a prop de casa: "Per mi representa una oportunitat laboral i un repte professional acceptar un càrrec de coordinació, m'ofereix la possibilitat de sortir del dia a dia purament assistencial i d'ampliar la visió de la meva professió amb el vessant de gestió de persones i d'un servei. A la vegada, m'ofereix la possibilitat de treballar per la gent de la comarca". Tot i que reconeix que cada situació personal és diferent, està convençuda que tots els caps de servei "tenim en comú les ganes d'avançar conjuntament cap a l'excel·lència en l'atenció als nostres pacients".

Iluminada Corripio, després d'exercir durant més de dues dècades a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, on va ser referent assistencial en Atenció a l'esquizofrènia resistent i en Psicofarmacologia, es va incorporar l'any 2022 al CHV per liderar l'equip de Psiquiatria i Salut Mental.

També hi ha el cas de professionals que després d'una etapa a l'estranger han retornat a la sanitat catalana, com Hassanein Ali Assaf, cap d'Oftalmologia, que ha exercit entre Catalunya i el Líban; o Pedro Miguel Martínez el cap de Servei d'Otorrinolaringologia, que ha treballat a Finlàndia, França i Gran Bretanya en cirurgia avançada de cap i coll.

Així mateix, hi ha altres perfils de professionals que comparteixen càrrecs de responsabilitat aquí amb nosaltres i alhora amb altres hospitals de la xarxa de l'Aliança C-17.

Sílvia Montserrat, cap de servei de cardiologia; que treballa també a l'Hospital Clínic de Barcelona. "Des que vaig assumir el càrrec de responsabilitat l'any 2021 hem implantat a Vic cinc processos compartits entre l'Atenció Primària, el CHV i el Clínic per al seguiment dels pacients que pateixen insuficiència cardíaca o altres cardiopaties". Un treball en xarxa que suma coneixement i cerca eficiències en benefici del pacient.

Fotografia dels comandaments assistencials mèdics, quirúrgics, de suport i de les unitats funcionals