← Altres notícies

| Vadecor Persones

211 pacients atesos en el primer any de la Unitat de Subaguts de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic

Bon balanç del primer any de funcionament de la Unitat de Subaguts de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, situant-se com un dels primers centres d'atenció intermèdia de Catalunya en rebre ingressos directes des de Primària.

Aquest dimecres 3 d'abril es compleix un any de la posada en funcionament de la Unitat de Subaguts a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic. Un recurs que va néixer amb l'objectiu de millorar el procés i els resultats de l'atenció de les persones grans amb múltiples malalties i fragilitat.

Sovint, les persones grans requereixen ingrés hospitalari quan pateixen una descompensació d'una de les seves malalties cròniques o presenten una malaltia aguda que s'associa a una davallada en la seva situació prèvia tant funcional com cognitiva. Amb l'existència de la Unitat de Subaguts de l'HUSC, aquests ingressos en pacients d'edat avançada amb fragilitat i/o cronicitat es poden fer directament des del seu domicili, des d'Urgències o des de l'Atenció Primària, sense haver de passar per l'hospital d'aguts. D'aquesta manera, s'aconsegueix una major coordinació i flux de pacients entre centres, fet que s'acaba traduint en una millor experiència de l'usuari que no ha de fer dos ingressos en dos centres sanitaris diferents.

L'any 2023 es van atendre en aquesta Unitat a l'HUSC 211 persones. El 72% dels ingressos provenien d'Urgències, i el 29% de l'Atenció Primària. En només un any, la Unitat de Subaguts de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic se situa entre un dels primers centres d'atenció intermèdia de Catalunya en rebre ingressos directes des de Primària.

El perfil del pacient atès ha estat d'una mitjana d'edat de 82 anys, amb múltiples patologies cròniques, i majoritàriament dones.

La geriatra Dina Barneto, cap del Servei Territorial de Geriatria i Cures Pal·liatives d'Osona i el Ripollès, posa en relleu la importància d'aquesta Unitat: "Reduir el nombre de traspassos del pacient, i els seus riscos associats, permet millorar la continuïtat en l'assistència del pacient i la seva família, en un entorn que permet una millor transició de l'atenció a la comunitat i pot combinar cures mèdiques, d'infermeria, rehabilitació i atenció pal·liativa quan estigui indicat".

Aquesta unitat, de 9 llits, està ubicada la primera planta de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i hi treballa un equip de professionals amb una visió centrada en les diferents necessitats de la persona i la recuperació funcional, i no només centrat en la malaltia.

Amb què destaca la Unitat?

En aquesta unitat hi treballa un equip de professionals especialitzats i interdisciplinaris. L'atenció multidisciplinària permet abordar una atenció múltiple basada en tot el seu quadre de salut i social i se centra a aconseguir el retorn a casa com més aviat millor. S'ofereix una atenció terapèutica de seguiment i de rehabilitació durant l'internament fins a l'estabilització i diagnòstic de nous problemes i es treballa per fomentar la màxima autonomia de la persona. Es duu a terme també un abordatge preventiu, un diagnòstic precoç i un tractament de les síndromes geriàtriques, així com l'establiment del Pla terapèutic individualitzat, integral i multidisciplinari.

Aquest any 2024 es preveu poder atendre a unes 240 persones a la Unitat, oferint una atenció àgil i de qualitat a aquest tipus de pacients de curta estada.