← Altres notícies

El CHV impulsa la I Jornada d'atenció integrada en salut mental a la Catalunya Central

Més de 200 professionals de l'àmbit sanitari i social van participar, aquest 18 de juny, en la jornada "Atenció integrada en Salut Mental: aprendre compartint experiències", que va tenir lloc al Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages.

Un dels principals aspectes que va posar de manifest la Jornada és que les persones amb problemes de salut mental i addiccions requereixen una atenció col·laborativa entre els centres de salut mental, l'atenció primària i la social. I és que un 33% de les persones amb patologies cròniques de salut mental pateixen també alguna patologia física, alhora que les seves condicions socials n'afecten l'evolució i el pronòstic.

"Les valoracions han de ser fetes amb una perspectiva integral i única de la persona, incorporant en l'avaluació els aspectes socials, laborals, residencials i relacionals. A la vegada, les valoracions integrals han de conduir a decisions i plans terapèutics compartits", va remarcar Pere Bonet, president del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions i director de Salut Mental de la Fundació Althaia.

En el marc de la Jornada es van organitzar dues taules rodones, en les que es van presentar experiències d'èxit en l'atenció integrada a la salut mental que es duen a terme arreu de la Catalunya Central. En la primera, es van presentar l'Equip de valoració d'habitatge en salut mental a Osona, format per la FCMPPO, el Consell Comarcal i el Consorci Hospitalari de Vic, que treballa en xarxa per valorar les necessitats d'habitatge de les persones; la Taula de Salut Mental de l'Anoia; el projecte d'atenció integral i integrada de persones amb discapacitat intel·lectual que l'Associació Sant Tomàs duu a terme al Centre Riudeperes; i el Servei d'Ajuda a Domicili (SAD) especialitzat en salut mental a Osona.

La segona taula va estar moderada pel Dr. Francesc Arrufat, director de Psiquiatria i Salut Mental del CHV, i va comptar amb les ponències: "Maneig de la persona en situació de crisi en un entorn comunitari", un protocol de treball conjunt entre el SEM, Mossos, i els serveis de salut mental del Consorci Hospitalari de Vic i Atenció Primària; i "Integrant l'atenció sanitària i social en salut mental: l'experiència al Berguedà". Així mateix, també es van presentar el Projecte Mosaic (Bages) i el Programa aProPA de la Fundació Althaia.

Més informació