← Altres notícies

Vall d'Hebron s'interessa pel model de la Unitat Geriàtrica d'Aguts de l'HUV

Un equip format per cinc professionals va conèixer de primera mà el treball que l'Hospital Universitari de Vic realitza en la seva unitat específica per a pacients geriàtrics aguts. La UGA ha aconseguit reduir la mortalitat, els reingressos, i millorar la qualitat de vida dels pacients més fràgils 

Professionals de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron han visitat aquesta setmana la Unitat Geriàtica d'Aguts de l'Hospital Universitari de Vic. El complex hospitalari més gran de Catalunya s'ha interessat pel model d'atenció de la unitat, arrel d'una comunicació que la Cap de la Unitat de Cures del CHV, Sílvia Casas, va fer al 22è Congres de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia a Barcelona, sobre la "Prevenció de les complicacions durant la Hospitalització. Com garantim la seguretat del pacient".

Durant la trobada, es van exposar els objectius i el model d'atenció d'aquesta unitat funcional específica per a pacients geriàtrics aguts, el model de cures i les intervencions que porta a terme l'equip infermer -exercint el lideratge del dia a dia de la unitat-, per prevenir complicacions i vetllar per la seguretat del pacient.

Els professionals de la Vall d'Hebron van interessar-se pel fet que la unitat està centrada en les necessitats del pacient i no en el diagnòstic i van subratllar els avantatges que aporta l'alta especialització, la pràctica col·laborativa interdisciplinar, el lideratge de l'equip de cures en la detecció i prevenció de les síndromes geriàtriques i la continuïtat de les cures.

L'equip de la Vall d'Hebron estava format per Josep Mª Cabezali, adjunt d'infermeria d'atenció a l'hospitalització, Júlia Salvador, supervisora d'Infermeria, el Dr. Antonio San José, cap en funcions de Medicina Interna i responsable de les UFISS, la infermera Teresa Gabarró i l'auxiliar d'Infermeria M.José Sebastian. 

Per part de l'Hospital Universitari de Vic, van conduir la trobada la directora i la sotsdirectora de Cures, Dra. Mireia Subirana i Sílvia Carbonell, el director de Geriatria, Dr. Joan Espaulella, i els responsables de la Unitat Geriàtrica d'Aguts, Dr. Jordi Amblàs i Sílvia Casas.

Una millora dels resultats en salut

Els resultats d'aquesta intervenció especialitzada i multidisciplinar són una estada mitjana de 5,7 dies, quan en aquest tipus de pacients sol superar els 10 dies, una mortalitat un 14,5% menor -en comparació amb altres centres i unitats de l'Estat- i un 17,3% menys de reingressos. A més, gràcies a un procés d'optimització terapèutica, en molts pacients s'aconsegueix reduir significativament la quantitat i diversitat de medicació que prenen, sobretot en aquells en situació de malaltia crònica avançada.

En l'àmbit de les cures, també s'observen millores en els resultats d'indicadors de seguretat, com és el cas de les caigudes. Aquest any 2016, s'ha incrementat el percentatge de pacients amb risc de caigudes, que ha estat del 73,84% respecte el 67,48% el 2015. Malgrat aquest increment del percentatge de pacients amb més risc de caure, les caigudes han disminuït passant del 0,152% (2015) al 0,134% (2016).

87 anys, fràgil i amb malaltia crònica

La UGA ocupa tota una ala de la sisena planta de l'HUV, té capacitat per a 20 llits i està dissenyada per atendre un miler de pacients l'any. El perfil del pacient ingressat és el d'una persona especialment fràgil (el 92% tenen criteris de fragilitat), amb una edat mitjana de 87 anys, deteriorament cognitiu (en la meitat dels pacients) i malalties cròniques avançades (45% dels casos).