← Altres notícies

Tretze malalts renals crònics que s’atenen al Consorci Hospitalari de Vic han rebut un ronyó trasplantat en el darrer any

En el decurs del darrer any 2010, un total de tretze malalts de ronyó que són atesos al Consorci Hospitalari de Vic van poder ser trasplantats. D’aquests, dotze van rebre l’òrgan d’una donant cadàver i un d’un donant viu. Les persones que gràcies a l’altruisme han recuperat les funcions renals, han deixat de fer diàlisi i tenen una bona qualitat de vida.

Els problemes nefrològics crònics obliguen actualment a 97 persones d’Osona i Ripollès a seguir tractament d’hemodiàlisi a l’Hospital General de Vic, que compta amb una moderna i confortable unitat que permet donar una atenció de qualitat a aquestes persones que la seva vida depèn de la tecnologia. Al llarg de l’any passat es van fer a Vic 14.506 sessions d’hemodiàlisis. Hi ha 15 malalts més que han pogut acollir-se a la diàlisi peritoneal durant el 2010 que es fa a domicili amb el suport dels professionals sanitaris.

D’entre tots els malalts renals crònics usuaris del Consorci Hospitalari de Vic n’hi ha un total de 33 que estan a l’espera d’un trasplantament, un procés que es fa de forma coordinada al conjunt del país a través de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), que depèn del Departament de Salut de la Generalitat.

La diabetis és la causa més freqüent de malaltia renal crònica. Les institucions sanitàries consideren que entre un 15% i un 20% de persones amb diabetis melitus juvenil i entre un 20% i un 40% del que tenen diabetis tipus 2 o de l’adult acaben desenvolupant insuficiència renal crònica. Enguany, el Dia Mundial del Ronyó que s’ha celebrat aquests darrers dies, ha tingut com a lema “Protegeix els teus ronyons, salva el teu cor”, amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància de la prevenció. Una part molt important de persones amb problemes d’insuficiència cardíaca també tenen algun tipus d’insuficiència renal.

Els malalts renals crònics d’Osona i Ripollès que necessiten diàlisi reben àmplia informació mitjançant el Programa d’Ajuda a la Decisió que permet als pacients decidir el tractament més adient a la seva situació després d’haver rebut informació personalitzada de les diferents tècniques dialítiques.