Quants residus generem i on?

El nostre objectiu principal en la gestió de residus és minimitzar-ne la seva generació en origen. Per això, identifiquem els principals focus d'emissió i centrem els nostres esforços per monitoritzar, controlar i aplicar actuacions concretes en aquests punts. A més, mantenim l'esforç per sensibilitzar a nivell ambiental el nostre equip humà, així com per consolidar els circuits de recollida selectiva implantats als diferents centres.

L'Hospital Universitari de Vic - Osona Salut Mental és el centre on generem la major part dels residus del CHV (77%), doncs és el centre més gran i on es fa més activitat assistencial. A gran distància, el segueixen l'Hospital Sant Jaume de Manlleu (18%) i la Clínica de Vic (5%). Durant el 2020 s’ha generat als centres del CHV pràcticament el mateix volum de residus que anys anteriors (+0,7%). Aquesta dada global és fruit d’un efecte compensatori entre uns tipus de residus i altres. Malgrat que els residus biològics s’han més que triplicat en el marc de la pandèmia, altres fraccions importants com ara el residu amb destí final abocador s’han reduït un 25%. Alhora, el teletreball i les aturades puntuals d’activitat també han comportat una menor generació de residus.

Els residus Covid

Aquest any ha estat especialment complex també des del punt de vista de la generació de residus. Durant la primera onada de la pandèmia, la generació de residu Covid es va multiplicar exponencialment, fins al punt que no hi havia prou contenidors per a la seva recollida. El canvi en normatiu, aprovat al juny, va assimilar aquests residus als de les secrecions respiratòries, de manera que va passar-se a considerar ‘residu biològic de Grup III’. Això va permetre la seva recollida en doble bossa i caixes. La fracció de residu Covid es va anar reduïnt lentament. En conjunt, s'han generat un 349% més de residus biològics de Grup III que en anys anteriors, 4/5 parts dels quals correspondrien a residus Covid.

Altres fraccions

A banda de la fracció resta, el 2020 ha disminuït el paper confidencial (-24,8%) i residus perillosos com els citotòxics (-3,7%) i els residus de fàrmacs (-19.8%). Les dades també reflecteixen un gran descens en la fracció envasos (-59,3%), però això perquè, des de l'1 de juliol de 2020, aquest residu es recull de manera conjunta amb el paper/cartró, seguint el sistema de segregació multiproducte que funciona a la major part de la comarca d'Osona.

Els increments més importants, en els quals haurem de continuar treballant per aconseguir millores, s’han donat en la matèria orgànica (+50,9). Això es deu a un canvi en el proveïdor del servei d’alimentació, que ara cuina in situ als nostres centes (i per tant també hi genera els residus d’aquesta activitat). Pel que fa a residus perillosos, han incrementat els productes no halogenats (+96,8%) i, de manera molt important, els químics reactius (+596%), degut al gran nombre de proves PCR que es van fer al Laboratori.