La FADO reprèn la gestió del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) d’Osona

El dia 1 de desembre de 2022 la Fundació Assistencial d'Osona (FADO) va reprendre la gestió del SAD d'Osona 21 mesos després que la traspassés a una altra entitat al finalitzar el contracte de gestió amb el Consorci d'Osona de Serveis Socials (COSS). El COSS ens ha tornat a escollir perquè som una de les entitats avalades per la Generalitat de Catalunya per prestar aquest servei, és a dir, està acreditada com a proveïdora del SAD a la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i, a més, perquè la FADO ja era coneixedora del model del servei d'atenció domiciliària a Osona amb molt bons resultats assistencials durant la dècada en què l'havia gestionat, del 2011 al 2021.

En recuperar la gestió del servei, es subroga els 80 professionals des de l'entitat proveïdora que la gestionava fins aleshores. Moltes d'elles ja havien format part del nostre equip humà en la fase anterior, però ara s'incorporen de nou amb una novetat molt important, ja que l'entitat es trobava en ple procés d'integració de les entitats promotores de la FADO, que són la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, la Fundació Hospital Sant Jaume de Manlleu i el Consorci Hospitalari de Vic. La gestió del SAD a Osona per part de la FADO, per tant, s'encaixa en aquest procés de reestructuració de l'àrea de la dependència que està fent el CHV-FHSC-FHSJM. Una nova mirada que vetlla per reforçar l'àmbit d'atenció a les persones grans amb una visió més social i comunitària i, alhora, que permeti dignificar el sector i facilitar la incorporació de professionals.

El projecte per a la posada en marxa d'aquest servei va ser precisament  la raó per a la creació d'aquesta Fundació el novembre de 2010 i aquesta línia d'activitat ha estat la principal, amb molta diferència, dins l'abast de l'entitat. La intenció és aprofitar aquesta nova etapa per reestructurar el servei, donar més estabilitat i evitar al màxim les rotacions de personal, així com millorar els canals d'informació i seguiment. Alhora, s'ha revisat el model de SAD per assegurar-ne la seva viabilitat organitzativa i la sostenibilitat econòmica i perquè continuï essent una de les pedres angulars de l'atenció comunitària a la comarca que ha de fer possible assolir, entre altres fites, el desig de les persones de continuar vivint a casa seva i en el seu entorn, mantenint el control sobre les seves pròpies vides.

L'activitat assistencial de l'entitat de l'exercici 2022 s'ha centrat però bàsicament en la línia d'activitat diürna, amb la gestió del centre de dia de l'Ajuntament de Vic i els dispositius de la Xarxa Espais Activa't del Consell Comarcal d'Osona. Malgrat la part més crua de la pandèmia de COVID-19 s'havia superat, encara va haver-hi impacte en els primers mesos de l'any tant en els serveis de l'entitat com també en el seu equip humà. Els resultats ens   mostren una lenta recuperació de l'activitat però amb unes dades econòmiques d'explotació molt ajustades. En aquest sentit, cal continuar mantenint l'esforç de tots per assegurar la sostenibilitat de l'entitat i garantir-ne l'equilibri patrimonial. 

Ha estat un exercici que no és comparable a exercicis anteriors, amb l'impacte de la recuperació de la gestió del SAD el darrer mes, que ha tingut una posada en marxa molt complexa i difícil, i el corresponent impacte també  en la composició de l'equip humà i en els resultats econòmics.

Gràcies doncs a tot l'equip humà que amb el seu esforç i convicció ha fet possible tancar un exercici singular com el de 2022 i que aquesta institució continuï aportant valor en la millora de la qualitat de vida i del  benestar de molts ciutadans de la comarca.     

PATRONAT DE LA FUNDACIÓ ASSISTENCIAL D’OSONA (FADO)
Presidenta Anna Erra i Solà
Vicepresident Àlex Garrido i Serra
Vocals

Margarita Franch i Ferrés

Núria Homs i Molist

Daniel Pérez Gallardo

Pere Prat i Boix