Un any marcat per la COVID-19 i la futura finalització del contracte del SAD

Ens complau presentar-vos la Memòria d'activitat i balanç social de l'any 2020 de la Fundació Assistencial d'Osona. En aquest exercici, l'activitat de la institució ha estat marcada per les conseqüències derivades de la COVID-19. Una nova situació a la qual ens hem hagut d'adaptar. La pandèmia va tenir un impacte especial entre els mesos de març a maig, amb força baixes voluntàries d’usuaris del Servei d'Ajuda a Domicili (SAD) i amb el tancament de l'activitat de la línia d'atenció diürna durant el període d'alerta. Per això, les dades no són comparables amb les d’anys anteriors.

Així i tot, l'esforç del nostre equip humà per minimitzar els efectes de la pandèmia ha fet possible tancar l'exercici amb uns resultats d'activitat i unes dades econòmiques d'explotació positives. La implicació de totes i tots ha estat clau per garantir la sostenibilitat de l'entitat.

Amb l’objectiu d’aconseguir ingressos addicionals que facilitessin assolir de nou l'equilibri patrimonial, enguany s’ha dut a terme el pla de viabilitat aprovat per a l'entitat. Cal destacar en aquest sentit la implicació del Consell Comarcal d'Osona i de tots els ajuntaments de la comarca per compensar el dèficit de tarifa del SAD Persona, l'impacte de les baixes voluntàries d’usuaris i el tancament dels dispositius d'atenció diürna.

Durant el 2020, ha estat vigent el primer any de la pròrroga del contracte del SAD, encara que amb unes condicions econòmiques que no en feien viable la seva continuïtat. Per aquest motiu, vam comunicar al Consell Comarcal d’Osona la renúncia al segon i últim any de pròrroga. Per la seva part, el Consell ja havia anunciat l'inici del procés per canviar la fórmula de gestió del servei, que passava per una encomana de gestió a una entitat pública (fet que descartava la FADO per a dur-la a terme). D’aquesta manera, el Consell Comarcal va aprovar la finalització el 28 de febrer de 2021 del contracte amb la FADO per prestar l'activitat del SAD públic a Osona. La posada en marxa d'aquest servei va ser la raó per crear la FADO l'any 2010 i, des de llavors, aquesta ha estat -amb diferència- la principal línia d’activitat de l'entitat. Per tant, la finalització d'aquest contracte ens planteja la necessitat d’analitzar la situació i de formular estratègies de futur per afrontar el nou escenari.

Finalment, volem donar les gràcies a tot el nostre equip: el seu esforç i convicció ha fet possible superar un exercici tan complex. Perquè volem que aquesta institució continuï sent útil per millorar la qualitat de vida i el benestar de la ciutadania de la comarca.

PATRONAT DE LA FUNDACIÓ ASSISTENCIAL D’OSONA (FADO)
Presidenta Anna Erra i Solà
Vicepresident Àlex Garrido i Serra
Vocals

Margarita Franch i Ferrés

Núria Homs i Molist

Daniel Pérez Gallardo

Pere Prat i Boix