Tot el camí que hem fet cap a la integració i la coordinació assistencial entre la FHSC i el CHV

Us presentem la Memòria d'activitat i balanç social 2022 de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic (FHSC).

El 2022 ha estat un exercici de canvis molt rellevants per la institució, un any que ha obert la porta a un nou escenari. El mes de febrer el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va presidir la signatura del conveni per a l'aliança estratègica entre la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic i el Consorci Hospitalari de Vic. Un acord que establia la progressiva integració de l'estructura organitzativa i de gestió d’ambdues institucions, la designació d'una Gerència i un Comitè de Direcció únics.

Fruit de l'aliança, l’1 de març es feia efectiu el canvi de Gerència: Sara Manjón del Solar passava a substituir Jordi Roca Casas, qui havia estat al capdavant de la institució com a director gerent des de l’any 1989.

Al llarg de tot l’any 2022 aquest camí ha esdevingut una realitat i junts ja estem treballant per millorar l'atenció sanitària i social de la població. La integració ens està facilitant implementar processos i uns circuits més estandarditzats, ordenar i consolidar places de diferents perfils professionals, reordenar espais de treball, incorporar sistemes per facilitar la gestió (SAP, Integrho), i disposar de suport en àrees que ens impulsaran cap a l'excel·lència, com pot ser el departament de Qualitat i el de Sistemes d'Informació.

A l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic ens hem consolidat com a equip, amb nous lideratges, una direcció única d'Atenció Intermèdia i Dependència (Montse Solé i Casals), una coordinació assistencial i una cap d'unitat. També hem començat a treballar de forma conjunta amb l'equip de l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, amb qui compartim la mateixa direcció d'Atenció Intermèdia i Dependència. Com a equip hem treballat en nous projectes, com el disseny de la unitat de subaguts, l’impuls d’unes guàrdies participatives per més professionals, la incorporació de la figura de la infermera referent d'atenció intermèdia, entre d’altres.

En l'àmbit assistencial hem començat a deixar enrere la pandèmia, tot i que encara hem continuat atenent a població amb COVID-19. S'ha complert amb l'activitat contractada i hem assolit bons indicadors qualitatius, recollits en l'enquesta PLAENSA, amb un alt índex de satisfacció (8.59) i fidelitat (92.6) al centre, per part de les persones ateses.

En l’àmbit de la dependència, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital Sant Jaume de Manlleu (FHSJM) i la Fundació Assistencial d'Osona (FADO) han dut a terme una profunda reorganització dels seus centres d'Atenció a la Dependència, amb la implantacó d’un model d’atenció compartit i una planificació conjuntes. Es tracta d'una de les principals mesures fruit de la integració de les estructures de gestió del CHV i la FHSC. La voluntat ha estat la de reforçar aquest àmbit -un dels més perjudicats per la pandèmia- i potenciar una atenció més social i comunitària a les residències i centres de dia que gestionen a Osona. Una nova mirada que, alhora, ha d'ajudar a dignificar el sector i facilitar la incorporació de professionals.

De la mateixa manera, s’ha habilitat un quadre de comandament estandarditzat que ens permet fer seguiment d'indicadors d'ocupació i de qualitat. Alhora, hem recuperat de forma progressiva l'ocupació dels centres, especialment a les residències.

La Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, el Consorci Hospitalari de Vic i Serveis Auxiliars a la Sanitat hem iniciat l'any 2022 el desenvolupament del Pla Estratègic 2023-2026. Ha començat un intens procés de treball que ha comptat amb una enorme participació per part dels professionals de les nostres organitzacions, però, també, de la resta d'institucions de salut del territori, pacients, usuaris, empresaris, docents, polítics, membres d'associacions, experts... En definitiva, un projecte construït des de i per a les persones que en són les protagonistes. Un projecte per sumar, per avançar plegats cap a un model sanitari i social a Osona.

La FHSC vol ser un centre de referència de coneixement, per la qual cosa desenvolupa línies de recerca, docència i innovació en els àmbits de l'envelliment, la geriatria i les cures pal·liatives. En l'àmbit docent hem incorporat una resident d'infermeria de geriatria i mantenim l'ampliació a 3 places MIR de Geriatria.

Com dèiem a l’inici d’aquesta carta, el 2022 ha estat un any de canvis i de transformació per tots els centres i els seus professionals, i continuem amb les ganes i el compromís de tenir cura de les persones més vulnerables i amb necessitats d'atenció.

Per acabar, volem recordar que les persones i la capacitat de treball en equip són un dels grans pilars de la Fundació. Gràcies doncs a totes elles per la seva dedicació, el seu compromís i pels resultats assolits.