← Altres jornades

L’increment de la vulnerabilitat social, un repte a compartir

15.00 h

Ponents:

Carme Guinovart

Treballadora social de la Fundació Hospital de la Santa Creu

Lloc:

Sala d'actes HUV

L' increment de la vulnerabilitat social , un repte a compartir

La vulnerabilitat és una condició de la naturalesa humana. Des de sempre les persones i les societats han desenvolupat formes de protecció davant la vulnerabilitat. Aquestes van des de les més íntimes i familiars , habitualment teixides en el nuclis de relació i suport propers, fins a les formes col·lectives com ha estat l'Estat de Benestar com a màxim exponent del valor de la solidaritat de una societat que reconeix el dret a la protecció dels riscos vitals dels seues membres , essent la malaltia un dels més importants.

Està àmpliament contrastada la relació entre els resultats de salut i els determinats socials de la mateixa. Tanmateix las conseqüències de la crisi econòmica i canvis socials profunds que s'han produït i s'estan produint han derivat en canvis molt importants en aquests determinants socials amb conseqüències directes sobre l'afebliment les "xarxes " de protecció tant personals com socials i institucionals. Els efectes d'aquesta situació els vivim com a professionals sanitaris que estem dia a dia en l'encontre directe amb persones malaltes.

La sessió té com objectiu aportar elements de reflexió i pràctica interprofessional que ens puguin donar eines , com professionals de l'ajut que som tots , a afrontar col·lectivament aquesta situació , així com prendre consciència del valor dels drets personals i col·lectius que ens hem dotat com a societat de dret per atendre les situacions de necessitats de les persones i també de les conseqüències que té l'assumpció d'aquesta perspectiva en el nostre treball com a professionals de la salut.