← Altres notícies

El suïcidi: una realitat evitable

Des del CHV, impulsem accions i programes per fomentar la prevenció de les conductes suïcides. Avui, amb motiu del Dia M­­undial per a la Prevenció del Suïcidi, que se celebra a escala internacional cada 10 de setembre, volem contribuir a donar esperança mitjançant alguns consells.

El suïcidi és una de les principals causes de mort al món. Concretament, una de cada cent morts que es produeixen a escala global són per aquest motiu. Davant d'aquesta dura realitat i amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, l'Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi ha impulsat la campanya 'Creant Esperança Mitjançant l'Acció', una iniciativa que recorda que hi ha una alternativa al suïcidi i que tots i totes hi tenim responsabilitat.

Prevenir el suïcidi sovint és possible i tu ets un actor clau en la seva prevenció. Mitjançant l'acció pots marcar la diferència per a algú que està en el seu pitjor moment. Com a membres de la societat, com a fills, com a pares, com a amics, com a companys, com a veïns... tots podem tenir un paper per ajudar a qui està patint una crisi suïcida o a qui està de dol per aquest motiu.

El suïcidi ens pot afectar a tots

Cada suïcidi és devastador i té un impacte profund sobre l'entorn. Augmentant la conscienciació, reduint l'estigma que envolta el suïcidi i fomentant accions ben informades, es poden reduir els casos de suïcidi arreu del món.

Les idees de suïcidi són complexes

No hi ha cap enfocament únic que funcioni per a tothom. El que sí que sabem és que hi ha certs factors i esdeveniments vitals que poden fer que algú sigui més vulnerable al suïcidi, així com alguns problemes de salut mental, com ara l'ansietat i la depressió.

Les persones amb idees de suïcidi poden sentir-se atrapades o com si fossin una càrrega pel seu entorn i, en conseqüència, sentir-se soles i que no tenen cap altra opció. La pandèmia ha contribuït a augmentar la sensació d'aïllament i vulnerabilitat. Creant esperança mitjançant l'acció podem enviar a les persones que tenen idees de suïcidi el senyal que hi ha esperança i que ens importen.

Com creem esperança mitjançant l'acció?

  • Acostar-se. Pots ajudar a donar esperança a algú demostrant-li que t'importa. Tots podem jugar-hi un paper, per petit que sigui. Potser mai sabrem que això que fem ha marcat la diferència. Tots ens podem acostar a algú i demanar. No li has de dir què fer, ni tenir solucions, senzillament oferir el temps i espai per escoltar. Una petita conversa pot salvar vides i crear una sensació de connexió i esperança en algú que està patint.
  • Fomentar la comprensió. L'estigma és la barrera més gran per buscar ajuda. Canviar la narrativa sobre el suïcidi mitjançant la promoció de l'esperança pot crear una societat més comprensiva on els que ho necessitin se sentin més còmodes a l'hora de buscar ajuda. Tots podem fer alguna cosa per viure en un món on es reconegui el suïcidi i tots podem fer alguna cosa per ajudar a prevenir-lo.
  • Compartir experiències. El teu testimoni pot ser clau per ajudar a algú. Les visions i històries en primera persona sobre l'experiència del suïcidi poden ser fonamentals per entendre'l millor i animar a buscar ajuda. És molt important que la persona que comparteixi la seva història ho faci de manera segura. Compartir el malestar emocional, les idees o intents de suïcidi i el testimoni de recuperació pot donar esperança a altres i contribuir a superar aquesta situació.

Encén una espelma per donar suport a la prevenció del suïcidi

Cada any, per tal de donar suport als que han sobreviscut després d'intentar-se suïcidar o recordar a les persones que han mort per aquesta causa, l'Associació Internacional per a l'Estudi del Dolor (IASP) impulsa una encesa d'espelmes a escala internacional. Animem a totes aquelles persones que vulguin donar suport a la prevenció del suïcidi a encendre una espelma a prop d'una finestra a les 20 h.