← Altres notícies

El Consorci Hospitalari de Vic ajuda a deixar de fumar els pacients que estan ingressats

Les persones fumadores que ingressen en algun dels centres assistencials del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) tenen l’oportunitat d’iniciar el procés de deshabituació tabàquica mentre estan en tractament per qualsevol altre patologia. En el decurs de l’any passat, un total de 87 pacients, que no tenien cap contraindicació, van acceptar ajuda farmacològica que facilita deixar de fumar durant l’ingrés, un primer pas per abandonar el tabac d’una forma definitiva. Acabat l’ingrés, tots els usuaris que volen segueixen el tractament al seu centre d’atenció primària, d’acord amb els protocols de continuïtats assistencials que s’apliquen a Osona.

Les accions per combatre el tabaquisme al CHV es porten a terme d’una forma planificada des de fa uns anys, fruit d’un treball coordinat en el marc de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum. A part de tota una tasca de difusió i promoció dels hàbits saludables, s’incideix de forma especial en el col·lectiu de persones fumadores que romanen ingressades a l’hospital. En el decurs de l’any 2010 el servei de Farmàcia del CHV va dispensar 1.054 pegats de nicotina, gràcies als quals els fumadors ingressats que els hi és indicat, redueixen els símptomes propis de l’abstinència al tabac.

La llei antitabac que s’aplica des de l’1 de gener inclou la prohibició de fumar, no únicament a l’interior dels centres, sinó també al conjunt del recinte assistencial, encara que sigui a l’aire lliure. El Servei de Prevenció i Medi Ambient, que impulsa i coordina l’aplicació de la nova llei, ja va implementar fa al voltant d’un any, cendrers de notables dimensions a les entrades dels diferents centres assistencials. Aquests cendrers, que fan més d’un metre d’alçada els va dissenyar expressament Eumogràfic per encàrrec del CHV.

El CHV, en la política per fer front al tabaquisme, també incideix entre els professionals de la institució. En aquest sentit, el propi Servei de Prevenció i Medi Ambient aconsella quines són accions a fer per a deixar el tabac.

Durant el mes i mig d’aplicació de la nova llei, el CHV ha constatat una resposta exemplar per part de professionals i d’usuaris que han deixat de fumar en qualsevol espai que es consideri recinte hospitalari. En aquest sentit, el CHV vol agrair l’actitud de respecte a la llei demostrat durant totes aquestes setmanes i que va en benefici de la salut del conjunt de la ciutadania.